Káposztás sabji, ahogy Ranjana készíti – recept

A sabji (szabdzsi), ami hindi nyelven elsősorban főtt  zöldséget jelent, az egyik legismertebb és gyakorlatilag napi szinten készített indiai vegetáriánus étel. Megszámlálhatatlan változata létezik, azonban eredetinek nevezett, illetve szigorú előírásokhoz kötött receptje nincs, hiszen a zöldség alapanyagokat mindig az adott évszak határozza meg, az elkészítési módot és a felhasznált fűszereket pedig a hagyományok, valamint a társadalmi réteghez, kaszthoz való tartozás is befolyásolja.

Ez a káposztás sabji az egyik legegyszerűbb, hagyma és fokhagyma nélküli, úgy nevezett szakahari (tiszta vegetáriánus) változat, amely gyorsan elkészíthető, laktató és rendkívül egészséges.

A receptért hálás köszönet régi kedves ismerősünknek, Ranjanának 🙂

Hozzávalók:

  • kb. 1 dl olaj vagy ghí (tisztított vaj)
  • 1 teáskanál római kömény
  • kb. 200 g apróra vágott friss káposzta
  • kb. 1 bögrényi (2,5 dl) zöldborsó
  • 1 nagyobb érett paradicsom
  • só, ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 kávéskanál csilipor (pirospaprika)
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag

A feltüntetett mennyiség 2 jó étvágyú személy részére, illetve 4 adag sabji elkészítésére elegendő.

Elkészítés:

  1. Az olajat vagy ghít felforrósítjuk.
  2. Beletesszük a római köményt és addig pirítjuk, amíg a zsiradék tetején hab nem képződik
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott káposztát és a zöldborsót. Az alapanyagokat megkeverjük, és tovább pirítjuk.
  4. Ízesítjük sóval, kurkumával, csiliporral és őrölt koriandermaggal.
  5. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot. Ha a zöldségek túlságosan pirulnának, akkor adhatunk hozzá kb. 1 dl-nyi vizet. Lefedjük és néhány percig tovább főzzük.  Az étel akkor kész, amikor a zöldborsó könnyen szétnyomható és az étel már nem levecses. Langyosan, lepénykenyérrel vagy főtt rizzsel fogyasztjuk, de önmagában is finom. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: