Csúra mattar – indiai rizibizi – recept

Benáresz, az észak-indiai szent város nemcsak ezernyi hindu szentélyéről, templomairól és a messze földön híres selyemszárijairól ismert, hanem számos helyi ételspecialitással is büszkélkedhet.

A neves város egyik ilyen ikonikus téli és rendkívül közkedvelt utcai és otthoni finomsága a csúra mattar. Megjelenésében a mi rizibizinkre emlékeztet. Alapja a csúrának nevezett papírvékony rizspehely, amit zöldborsóval és királymazsolával gazdagítanak, így varázsolva a csúra mattart egyszerűségében is fenséges alkotássá. Egy olyan illatos, kellemesen pikáns ízű, a nap bármely szakában fogyasztható, leheletnyi vajköntösbe bújtatott keleti csemegévé, amellyel a benáreszi anyukák, nagynénik és nagymamák is szívesen lepik meg a család minden tagját. Ezt a pár perc alatt elkészíthető helyi ínyencséget az alábbi eredeti recept szerint akár ti is elkészíthetitek.

A receptért most is hálás köszönettel tartozunk régi kedves ismerősünknek, Ranjánának 🙂

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 db kisebb zöld csili
  • kb. 200 g friss zöldborsó
  • kb. 1 bögrényi (2,5 dl) csúra – rizspehely (nagyobb élelmiszer- és bioboltokban beszerezhető)
  • 1 teáskanál cukor
  • 10-15 szem beáztatott királymazsola
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál Everest „meat masala” – vagy csúra mattar fűszerkeverék

A feltüntetett mennyiség kettőnknek, tehát 2 adag elkészítésre elegendő.

Elkészítés:

  • A rizspelyhet megmossuk, a vizet leöntjük róla, és a pelyhet állni hagyjuk.
  • Az vajat felhevítjük.
  • A forró vajba beletesszük a római köményt, és addig pirítjuk, míg a vaj habos nem lesz.
  • Majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az apróra vágott zöld csilit. Ehhez az alaphoz adjuk a zöldborsót és megfonnyasztjuk. Sózzuk, egy kis vízzel felöntjük, letakarva puhára pároljuk.
  • Cukorral és fűszerkeverékkel ízesítjük.
  • Hozzáadjuk a beáztatott királymazsolát és a rizspelyhet (csúrát), majd óvatosan átkeverjük, hogy a fűszeres alap a rizspelyhet mindenhol bevonja. Néhány percig fedő alatt állni hagyjuk. Az étel akkor jó, ha a rizsszemek szép pergősek. Langyosan, mindenféle feltét nélkül, magában fogyasztjuk. Jó étvágyat!!! 🙂 🙂 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: