Burgonyás karfiol – aloo gobhi ki sabji – recept

Illatos, vajas fűszerkabátba bújt ízletes burgonya, apró roppanós karfiolrózsák társaságában. Ezt rejti az aloo gobhi ki sabji (alú góbi ki szabdzsi) néven ismert indiai étel. A kedvesen, becézgetve csak aloo gobhinak, vagyis burgonyás karfiolnak nevezett zöldséges egytálétel Észak-India ismert étele, a mindennapok eledele. Ízekben gazdag és rendkívül változatos alapétel, ami egy fárasztó nap után mindig mosolyt csal az éhes családtagok arcára.

Egyszerű, gyors, laktató és változatosságának köszönhetően nem lehet megunni.  Nevéhez hűen készíthetjük csak burgonyából, karfiolból és zöldségekhez illő “sabji” fűszerkeverékkel, vagy ízlésünknek és az elérhető friss alapanyagoknak megfelelően gazdagíthatjuk sárgarépával, roppanós zöldborsóval is, sőt, még saját magunk által alkotott fűszerezéssel is megpróbálkozhatunk.

Mi mindig az alábbi recept szerint készítjük, pontosan úgy, ahogy Raju barátunktól, a bihári brahmin szakácstól sok-sok évvel ezelőtt megtanultuk 🙂

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olaj
  • 4 darab kisebb kockákra vágott főtt burgonya
  • kb. 100 g kisebb rózsákra szedett főtt karfiol
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 csipetnyi ördöggyökér (elhagyható)
  • 1 darab szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 2 cm hosszú friss gyömbér
  • 1 darab apró kockákra vágott érett paradicsom
  • 1 mokkáskanálnyi csili
  • 1 teáskanálnyi garam masala fűszerkeverék
  • 1 mokkáskanálnyi szárított görögszéna (elhagyható)
  • 1 fél citrom leve
  • néhány levél friss korianderzöld
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanálnyi vaj

A feltüntetett mennyiség 2 személy részére, illetve 2 adag elkészítésre elegendő.

Elkészítés:

  1. Felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a római köményt és a csipetnyi ördöggyökeret. Amikor kezd pattogni, hozzáadjuk a szegfűszeget. Elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kurkumát, az előre megfőzött kockákra vágott burgonyát és a gyömbért. 1-2 percig pirítjuk. Ha úgy tűnne, hogy túlságosan pirul, adhatunk hozzá egy kevés vizet.
  3. Hozzáadjuk az előre megfőzött rózsáira szedett karfiolt és ízlés szerint sózzuk.  Megkeverjük, ügyelve arra, nehogy leégjen.
  4. Hozzáadjuk a kockára vágott friss paradicsomot, a fűszereket (csili és garam masala, görögszéna). Pár perc párolás után meglocsoljuk egy fél citrom levével és adunk hozzá egy teáskanálnyi vajat. Lefedve alacsonyabb lángon készre főzzük. Az étel akkor jó, amikor a karfiol és a burgonya puha, de alakját még tartja. Korianderzölddel díszítve, rizzsel, friss rotival (indiai laposkenyérrel) langyosan fogyasszuk. Jó étvágyat!!!  🙂 🙂 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: