Bredpakori. És jó lesz a kedvünk.

Meglátni és megszeretni! Valahogy így voltam én is az indiai bredpakorival, amikor egy forgalmas észak-indiai buszmegállóban először megpillantottam.  Ugyanis az aranyszínűre sütött, ropogós kenyérkék láttán nekem bizony az otthoni tojásos bundás kenyér jutott az eszembe. Mivel a bundás kenyeret szeretem, ezt a csábító finomságot sem hagyhattam ki.

Igaz, a bredpakori a megtévesztő hasonlóság ellenére egy tojásmentes snack, mégis, egy harapás, kettő, és az egészet pár pillanat alatt be is faltam. Nem csoda, hogy ennyire ízlett, hiszen ez a közkedvelt indiai éhségűző sokkal több, mint egy egyszerű bundás kenyér. A bredpakori – ahogyan Indiában nevezik ezt a két kenyérszelet közé rejtett, fűszeres burgonyával töltött, ropogósra sütött modern harapnivalót – egy mennyei finomság, amit csak szeretni lehet. Egy csésze friss tejes teával fogyasztva reggelinek és uzsonnának is tökéletesen megfelel. Ízletes és laktató, igazi jókedvre derítő harapnivaló, hiszen egy friss korianderes csatniba vagy pikáns ketchupba tunkolt szeletnyi bredpakori még a borongós hideg napokat is fényárban úszó ünneppé varázsolja.

Ilyen csemege India-szerte általában minden teázó közelében kapható, de valljuk be, a legfinomabb bredpakorikat mindig otthon készítik. Ti is elkészíthetitek, akár az alábbi jól bevált észak-indiai recept szerint. Ha szeretitek az indiai ízeket, ebben a finomságban sem fogtok csalódni.

HOZZÁVALÓK:

A töltethez:

  • 2 közepes nagyságú főtt, tört burgonya
  • 3 evőkanálnyi főtt zöldborsó
  • ½ teáskanálnyi mustármag
  • 1 teáskanálnyi apróra vágott friss gyömbér
  • 1 teáskanálnyi apróra vágott friss fokhagyma
  • 1 db apróra vágott zöld csili
  • ¼ teáskanálnyi kurkuma
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
  • 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • ½ teáskanálnyi garam mászala fűszerkeverék
  • 1 közepes nagyságú hagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanálnyi őrölt mangópor (elhagyható)

A bundához:

  • 1 bögrényi csicseriborsó liszt
  • ¼ vagy ½ bögrényi víz
  • só ízlés szerint

Valamint

  • 8 szelet toast kenyér
  • kb. ½ liter olaj a pakorik kisütéséhez

A feltüntetett mennyiség 8 darab bredpakori elkészítésére elegendő.

ELKÉSZÍTÉS:

  • Az olajat forrósítsuk fel.
  • Adjuk hozzá a mustármagot és óvatosan pirítsuk addig, amíg pattogni nem kezd. Adjuk hozzá az apróra vágott friss gyömbért, fokhagymát, és 1-2 percig kevergetve pirítsuk tovább.
  • Hintsük meg apróra vágott zöld csilivel és az őrölt fűszerekkel (kurkuma, koriandermag, pirospaprika, garam mászala), és folytassuk a pirítást.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és sózzuk ízlés szerint. Kevergetve pirítsuk 2-3 percig. A kész fűszeres alaphoz keverjük a tört főtt burgonyát, majd a főtt zöldborsót. Még egyszer óvatosan keverjük át. A töltet elkészült, tegyük félre.

Tésztabunda

  • A csicseriborsó lisztet és a sót szitáljuk át, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Keverjük csomómentesre.

Pakorik összeállítása

  • 4 toast kenyeret kenjünk meg burgonyás töltelékkel, majd fedjük le őket a másik 4 tiszta toast kenyérrel. Az így kapott 4 kenyérkét vágjuk átlósan ketté, így 8 darab háromszög alakú pakorit kapunk.

Sütés

  • Egy kisebb, de magasabb falú edényben forrósítsuk fel az olajat.
  • Amikor az olaj elég forró, a pakorikat (közvetlenül sütés előtt) mártsuk a csicseriborsós tésztába, és először a hőmérsékletet picit csökkentve, majd a végén megemelve süssük aranybarnára. Ilyen módon a pakorik ropogósak lesznek, és az olajat nem szívják magukba.
  • Ezután a forró pakorikat helyezzük egy rácsra, és hagyjuk picit hűlni. Ízletes zöld csatnival, vagy akár kedvenc ketchupunkkal még melegen fogyasztjuk. A tökéletes indiai élményért a pakorikat sózzuk meg fekete sóval és kortyolgassunk hozzá frissen főzött indiai tejes teát. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Igyunk indiai teát otthon is!!! Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: