Dhal makhani – indiai vajas lencse gazdagon

A babok, lencsék és a különféle borsók Indiában – különösen a vegetáriánus Indiában – a mindennapok táplálkozásának elengedhetetlen hozzávalói. Úgy is mondhatnánk, hogy a napi étkezés szinte elképzelhetetlen valamilyen lencse, csicseriborsó vagy bab alapú étel nélkül. Egyrészt a hüvelyesek olcsók és könnyen beszerezhetők, másrészt óriási választékban kaphatók, és számtalan ízletes és tápláló finomság készíthető belőlük.

Sőt, a bab, a borsó és a lencse az egészségünk megőrzése szempontjából sem elhanyagolandó termény. Hiszen ezek a hüvelyesek olyan alapvető növényi fehérjeforrások, amelyek zsírtartalma és glikémiás indexe alacsony, viszont rosttartalmuk igencsak magas. Emellett vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is gazdag: B5- és E-vitamin, biotin, kalcium, kálium, réz, folsav, magnézium, vas.

Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az elhízás, cukorbetegség, emésztési zavarok, szív- és érrendszeri problémák, valamint a magas koleszterinszint és magas vérnyomás kialakulása ellen.

Az indiai konyha kiapadhatatlan tárháza az efféle finomságoknak, hiszen megszámlálhatatlan mennyiségben kínál lencse és bab alapú egészséges ételeket. Se szeri, se száma a fűszeres leveseknek (dhal), tartalmas egytálételeknek, pikáns ropogósoknak és ízletes délutáni éhségűzőknek. Aztán itt van az isteni dhal makhani, egy észak-indiai, pontosabban a pandzsábi régióból származó hagyományos étel, melynek alapja a bab és a lencse, amit fűszeres paradicsomos szószban főznek, és a végén vajjal és tejszínnel gazdagítanak. Igazi testet-lelket melegítő, tápláló finomság, amit mindenképpen érdemes megkóstolni. Nálunk gyakran készül, az alábbi jól bevált recept szerint ti is elkészíthetitek. Nagyon finom 🙂

Hozzávalók:

A hüvelyesekhez:

  • 1/4 csésze piros bab
  • 1/2 csésze kaviárlencse – beluga
  • 1/2 csésze vöröslencse
  • 1 kisebb fahéjrúd
  • 5 szem szegfűszeg
  • 2 darab fekete kardamom
  • 3 darab zöld kardamom
  • 1 indiai babérlevél (fahéjlevél)

A piros babot éjszakára áztassuk be, majd másnap a vizet öntsük le róla. Friss vízben a felsorolt fűszerekkel és só nélkül főzzük kb. 1-1,5 órát, illetve addig, amíg a bab meg nem puhul. Ezután öntsük le róla a vizet és tegyük félre, amíg a szósz el nem készül. A kaviárlencsét és a vöröslencsét nem kell előfőzni, csupán a főzés előtt átöblíteni. Vigyázat, a kaviárlencse fekete színt enged, ezért mosás nélkül sose tegyük a készülő ételhez, tönkreteszi az étel színét.

A szószhoz:

  • kb. 3 evőkanálnyi vaj és olaj
  • 1 közepes nagyságú hagyma – apró kockákra vágva
  • 2 cm hosszú friss gyömbér – finomra reszelve
  • 3-4 gerezd fokhagyma – finomra reszelve
  • 2 nagyobb kemény húsú paradicsom – apró kockákra vágva
  • 1 evőkanálnyi paradicsomsűrítmény
  • 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi garam mászala fűszerkeverék
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanálnyi szárított görögszéna (kasuri methi)
  • 250 ml legalább 33%-os tejszín
  • kb. 1 evőkanálnyi vaj

A feltüntetett mennyiség 2 jó étvágyú felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A vajat és az olajat forrósítsuk fel, adjuk hozzá az apró kockákra vágott vöröshagymát, és kevergetve pirítsuk. Majd adjuk hozzá a finomra reszelt fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk mindaddig, amíg erőteljes illatuk el nem illan. Végül keverjük hozzá a felkockázott paradicsomot és a paradicsomsűrítményt. Sózzuk meg, és az egészet alacsony lángon lefedve főzzük kb. 5 percig.
  • Ezután a paradicsomos alapot fűszerezzük pirospaprikával és garam mászalával. Óvatosan keverjük át, és öntsünk hozzá 1 dl vizet. Lefedve főzzük kb. 5 percig, illetve addig, amíg a paradicsom húsa szét nem fő.
  • A fűszeres paradicsomos alaphoz adjuk hozzá az előfőzött babot és a kaviárlencsét, valamint a leöblített vöröslencsét. Mérsékelt hőmérsékleten lefedve főzzük kb. 1 órán át. Néha lessük meg, és óvatosan keverjük át. Ha a szósz túlságosan elfőne, a folyadékot pótoljuk vízzel.
  • Amikor az összes hüvelyes megfőtt, szórjuk meg szárított görögszénával, öntsük hozzá a tejszínt, és alacsony lángon párszor megkeverve főzzük kb. 10 percig. A végén adjuk hozzá a hideg vajat, óvatosan keverjük át, hogy az olvadó vaj a fűszeres szószt mindenhol átjárja.
  • A dhal makhani elkészült! Tálalás előtt locsoljuk meg egy kevés tejszínnel, és szórjuk meg apróra vágott friss korianderzölddel. Forró indiai rotival, nánnal vagy egyszerű főtt rizzsel kínáljuk. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: