Fánk? Ááá, dehogy. Gulgula.

Ilyenkor farsang idején bő olajban sütött, ropogós édességet, fánkot illik enni. Mi sem hagyhattuk ki ezt a kedves szokást, de mi nem tojással és élesztővel készített, cukorba hempergetett finomsággal leptük meg magunkat, hanem indiai gulgulával, egy alig két harapásnyi, illatos tésztájú, ropogós fánkocskával 🙂

A gulgula, egy olajban sütött hagyományos észak-indiai csemege, ami nemcsak az indiai állomásokon, piacokon szerezhető be, hanem otthon is pillanatok alatt elkészíthető. Az indiai háziasszonyok csak térülnek-fordulnak, és már hozzák is az ínycsiklandó gulgulákat. Egyszerű és nagyszerű édesség, amihez nem kell sok minden, csupán búzaliszt, gúr (nád- vagy pálmacukor) és a zöld színű, emésztést javító édesköménymag. Ez utóbbi adja meg igazán egyedi ízét ennek a közkedvelt finomságnak. A gulgulát általában fűszeres tejes tea mellé kínálják, de önmagában is nagyon finom. Csak ajánlani tudom 🙂

Hozzávalók:

  • 150 g simaliszt
  • 50 g cukor (gúr, barnacukor, nádcukor esetleg kristálycukor)
  • kb. 100 ml víz
  • 1/2 teáskanálnyi édesköménymag
  • 1/4 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • kb. 1/2 liter olaj a sütéshez

A feltüntetett mennyiség 30-32 darab apró fánk elkészítésére elegendő.

Elkészítés:

  • A cukrot oldjuk fel a vízben.
  • Az édesköménymagot mozsárban picit zúzzuk össze. A száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, zúzott édesköménymag) keverjük el, majd öntsük hozzá a vízben feloldott cukrot. Keverjük csomómentesre. A tészta akkor jó, amikor sűrű, de még folyékony. Ha túl sűrűnek tűnne, adjunk hozzá pici vizet, és keverjük el újból alaposan. A kész tésztát hagyjuk 30 percet pihenni.
  • Az olajat forrósítsuk fel, majd vegyük a hőmérsékletet alacsonyabbra. Próbaként egy mokkáskanálnyi keveréket csúsztassunk az olajba. Ha a keverék pillanatok alatt az olaj felszínére úszik, és buborékok alakulnak ki körülötte, akkor az olaj megfelelő hőmérsékletű. Ellenkező esetben a fánkok megszívják magukat olajjal.
  • A fánkokat teáskanállal, vagy ahogyan Indiában szokás, három ujjunkat egybetartva adagoljuk a forró olajba, és az apró golyócskákat kb. 2 perc alatt süssük aranybarnára.
  • A kisült fánkokat tegyük papír törlőkendővel bélelt szitára, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen róla.
  • A gulgulák elkészültek 🙂 Tea mellé vagy délutáni csemegeként langyosra hűlve fogyasztjuk. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: