Vegetáriánisztán, avagy a piacozás varázsa

Aki legalább már egyszer kipróbálta, az biztosan egyetért velem, hogy piacra járni jó 🙂 Bizony ám, mert a piacozás nem csupán puszta anyagbeszerzés, egyszerű vásárlás, hanem társadalmi esemény, szórakoztató élmény is. Képzeljük el, amikor akár lakóhelyünk közelében látogatunk el egy valódi piacra. Lassan, ráérősen körbejárjuk a standokat, közben éber tekintetünkkel a kiállított zöldségeket fürkésszük, nyugodtan és szabadon válogatunk a portékák között. Óvatosan kezünkbe veszünk egy naptól érlelt piros paradicsomot vagy egy élénkzöld illatos paprikát. Nézegetjük, megszagoljuk, és a sikeres vásárlás után még pár kedves szót is váltunk a kofával.

Az ázsiai piacokon sincs ez másképpen, illetve annyi a különbség, hogy megszámlálhatatlan féle-fajta, számunkra sokszor ismeretlen zöldséget kínálnak, s ettől ez a világ még színesebb, még izgalmasabb.Az indiai hagyományos szabadtéri piacokon nincsenek komoly szerkezetű árudák, a szabad ég alatti standot általában csak egy leterített, lyukas anyag vagy repedezett fólia, néhány kosár, vagy jutazsák jelenti. Az egy-két négyzetméternyi textilre mesterműként kirakott paradicsompiramisok, az egzotikus tökök, az egymás mellett fekvő kígyóbabok, a szabálytalan alakú gyömbérek szinte mágnesként vonzzák a tekinteteket. A csillogó bőrű padlizsánok, a méregerős csilipaprikák, az apró zöldcitromok is szemet gyönyörködtetően pihennek a kézzel font bambuszkosarakban. Százfajta saláta, tetszetős csokorba gyűjtött koriander és más, szebbnél szebb, illatos zöldfűszer. A kofák pedig köztük guggolva, éber tekintettel figyelik a világot, hangos szóval jókedvűen kínálják portékáikat. Ilyen zöldségkínálatból öröm vásárolni. Ezekből az alapanyagokból talán még a megrögzött húsimádók is szívesen megkóstolnának egy-két zöldséges finomságot, nem? 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Kihagyhatatlan indiai piacok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: