Hideg van. Igyunk mandulatejet!
A badam dúd (badam=mandula, dúd=tej), avagy az indiai mandulatej egészséges és ízletes, a tejet különösen nagy becsben tartó indiaiak egyik közkedvelt tápláló itala. Manapság már csinos kis üvegekbe palackozva úton-útfélen, a legkisebb boltokban is kapható, de a legfinomabb és legtisztább változata természetesen otthon készül: friss mandulából, tehéntejből, valamint a tejjel tökéletesen harmonizáló kardamomból, amit aztán némi cukor hozzáadásával ízlésünknek megfelelően édesíthetünk, néhány szál sáfránnyal pedig kellemesen sárgás színt kölcsönözhetünk neki. Sem tartósítószert, sem mesterséges ízfokozót nem tartalmaz, viszont megtalálható benne minden földi jó, ami egy ilyen nagyszerű és tápláló italtól elvárható.
A hagyományos indiai mandulatej energiadús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ital, egy isteni tejes koktél, amit felnőttek és gyerekek, fiatalok és idősek egyaránt szívesen fogyasztanak. Különösen ősszel és télen kedvelik, hiszen erősíti a testet, fiatalít, jót tesz az idegeknek, javítja a memóriát. Sőt, ezt a mennyei keleti tejes italt még a hozzám hasonló finnyás teremtmények – akik a tejes dolgokat nem igazán kedvelik – még ők is szívesen megisszák. Próbáljátok ki ti is bátran. Ha az alapanyagokkal barátságban vagytok, akkor szerintem a badam dúd, az indiai mandulatej a kedvenc téli italotok lehet 🙂

Hozzávalók:
- 20-24 szem hántolt, sótlan mandula
- néhány szál sáfrány
- 4 zöld kardamom frissen porrá őrölt magja
- 2 evőkanál barnacukor
- ½ liter zsíros (esetleg félzsíros) tej
A feltüntetett mennyiség 2 felnőtt személy részére, illetve 2 pohárnyi mandulatej elkészítésére elegendő.

Elkészítés
- Ha nincs hántolt mandulánk, akkor először a mandulákat áztassuk be meleg vízbe legalább 4-5 órára vagy egész éjszakára. Majd tisztítsuk meg a héjuktól.
- Egy késes aprító segítségével, némi tej hozzáadásával zúzzuk finom pasztává a mandulát a cukorral és a fűszerekkel – kardamommal és sáfránnyal – együtt.
- Öntsük a tejet egy nagyobb edénybe (legjobb egy tejforraló nyeles edény) és lassan forraljuk fel.
- Amint a tej forrni kezd, adjuk hozzá a fűszeres, cukros zúzott mandulát. Lassú, de állandó kevergetés mellett főzzük 5-10 percig. Viszonylag sűrű folyadékot kell kapunk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szűrjük le. Akinek nem okoz gondot, az szűrés nélkül mandulával együtt, azonnal fogyaszthatja. Melegen vagy hidegen, reggeli vagy vacsora gyanánt is nagyon finom. Egészségetekre!!! 🙂 🙂 🙂
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.
Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok badam egészséges kardamom mandula recept sáfrány tej