Rajta, rajta, raita!

Ha nosztalgikus pillanataimban Indiára gondolok, mindig eszembe jut első indiai, pontosabban dél-indiai utunk is. És persze a csodálatos dél-indiai templomok, a kókuszpálmák, a színes szárik, a jázmintól illatozó eleven utcák és Tirumala, a hinduk egyik fontos zarándokhelye. Az a hely, ahol a városok zajától távol, csodás hegyek között, India minden zugából érkező hívőkkel együtt kígyózó sorokban órákon át csendesen várakoztunk, hogy nem hinduként, mi is beléphessünk a világ egyik leggazdagabb és leghíresebb templomának szentélyébe. És ezen a különleges helyen nemcsak példásan türelmesek voltunk, hanem kíváncsiságunknak sem tudtunk megálljt parancsolni, és bátran kóstolgattuk a zarándokoknak készült ételeket, jó étvággyal falatoztuk még a joghurtos-hagymás salátát is. Sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű hagymás étel is lehet ennyire finom. Pedig bizony, üdítően friss volt, az ízére ma is emlékszem, de a nevét, azt sajnos akkor nem jegyeztük meg.

Azóta már tudjuk, hogy ez a finomság, amit akkor fiatalon egy kóstolással azonnal megszerettünk, nem volt más, mint a raita. Egy joghurt alapú hűsítő mártogatós, egy ízletes keleti dip. Olyan egyszerű joghurtos saláta, könnyű és üdítő nyári étel, ami készülhet hagymával, paradicsommal, búndinak nevezett csicseriborsó lisztből készült sült golyócskákkal és ropogós friss uborkával. Ízesíthető friss mentával, korianderrel vagy akár kaporral is. Mivel csípős és erőteljes fűszereket nem tartalmaz, így kíméli a gyomrot és böjti ételnek is tökéletesen megfelel. A raita kiválóan illik a rizs alapú színes és fűszeres főételekhez, valamint a friss és töltött lepénykenyerekhez. Rajta, rajta, raita! Egyszerű és természetes alapanyagok, India ízei minden falatban. Nem lehet nem szeretni, nem lehet megunni!!! 🙂

Hozzávalók:

  • 150 g dahí vagy görög joghurt
  • 2-3 darab kisebb méretű zsenge uborka
  • 5-6 darab apróra vágott friss mentalevél
  • 1 teáskanálnyi frissen pirított és tört római kömény
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Az uborkát nagylyukú reszelőn reszeljük le. Sózzuk meg és hagyjuk 5-10 percet állni. A keletkező uborkalevet ne facsarjuk ki, mert lé nélkül a raitánk száraz lesz.
  • A joghurtot tegyük egy nagyobb tálba. Kanállal óvatosan keverjük krémesre. Adjuk hozzá az apróra vágott mentalevelet és a pirított római köményt. Majd a fűszeres joghurtot öntsük a sózott, reszelt uborkához és keverjük el. A kész uborkás raitát tegyük legalább egy fél órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálalás előtt megszórhatjuk egy csipetnyi pirított római köménnyel és az ízeket néhány friss mentalevéllel még üdébbé varázsolhatjuk. Egyszerű friss lepénykenyérrel kínáljuk. Kímél, hűsít a forró nyári napokon igazi üdítő étel. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: