Haldi ka doodh – az indiai aranytej
Amikor véget ér a nyár és fázós lelkünket hűvös reggelekkel köszönti az ősz, akkor testünk is változásért kiált. Hiába imádtuk nyáron a finom és ropogós salátákat, a könnyű ételeket, hideg időben ezek bizony már nem ízlenek. Testesebb, energiadúsabb ételekre, laktató levesekre, forró italokra vágyunk. Akár olyan testet-lelket melengető keleti italra, ami nemcsak ízletes, hanem egészséges is.
Az aranytej, avagy a haldi ka doodh, ahogyan hindi neve is sugallja (haldi = kurkuma, dúd = tej), nem más, mint tejből és kurkumából készített immunerősítő forró itóka, amit Indiában a hideg időszakban megelőzésképpen vagy megfázáskor köhögés- és lázcsillapítóként isznak. Az aranysárga, gőzölgő italt az indiai gyerekek édesen, fahéjjal és kardamommal megbolondítva, míg a felnőttek inkább a hagyományos változatban fogyasztják. Szívesen kortyolgatják a nyirkos észak-indiai estéken, hiszen a kurkuma jótékony hatásának köszönhetően ez az ital csodákra képes.
Ha az alapanyagokkal barátságban vagytok, az őszi-téli időszakban ti is kóstoljátok meg az aranytejet. Akár az alábbi recept szerint is elkészíthetitek úgy, ahogyan indiai családunktól tanultuk. Csak ajánlani tudom!

Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 1 kávéskanálnyi kurkumapor
- csipetnyi őrölt fahéj
- ízlés szerint méz vagy cukor
A feltüntetett mennyiség két személy részére elegendő.
Elkészítés:
- A tejet öntsük egy tejforraló nyeles edénybe. Adjuk a tejhez a kurkumát valamint az őrölt fahéjat és kevergetve forraljuk fel.
- A forró kurkumás tejet töltsük kedvenc poharunkba.
- A szemet gyönyörködtető napsárga italt ízlés szerint mézzel vagy cukorral is édesíthetjük. Forrón vagy langyosan fogyasszuk. Egészségetekre!

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok ájurvéda egészség forró ital kurkuma megfázás ellen recept tej