Fánk? Ááá, dehogy. Gulgula.
Ilyenkor farsang idején bő olajban sütött, ropogós édességet, fánkot illik enni. Mi sem hagyhattuk ki ezt a kedves szokást, de mi nem tojással és élesztővel készített, cukorba hempergetett finomsággal leptük meg magunkat, hanem indiai gulgulával, egy alig két harapásnyi, illatos tésztájú, ropogós fánkocskával 🙂

A gulgula, egy olajban sütött hagyományos észak-indiai csemege, ami nemcsak az indiai állomásokon, piacokon szerezhető be, hanem otthon is pillanatok alatt elkészíthető. Az indiai háziasszonyok csak térülnek-fordulnak, és már hozzák is az ínycsiklandó gulgulákat. Egyszerű és nagyszerű édesség, amihez nem kell sok minden, csupán búzaliszt, gúr (nád- vagy pálmacukor) és a zöld színű, emésztést javító édesköménymag. Ez utóbbi adja meg igazán egyedi ízét ennek a közkedvelt finomságnak. A gulgulát általában fűszeres tejes tea mellé kínálják, de önmagában is nagyon finom. Csak ajánlani tudom 🙂
Hozzávalók:
- 150 g simaliszt
- 50 g cukor (gúr, barnacukor, nádcukor esetleg kristálycukor)
- kb. 100 ml víz
- 1/2 teáskanálnyi édesköménymag
- 1/4 teáskanálnyi szódabikarbóna
- kb. 1/2 liter olaj a sütéshez
A feltüntetett mennyiség 30-32 darab apró fánk elkészítésére elegendő.

Elkészítés:
- A cukrot oldjuk fel a vízben.
- Az édesköménymagot mozsárban picit zúzzuk össze. A száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, zúzott édesköménymag) keverjük el, majd öntsük hozzá a vízben feloldott cukrot. Keverjük csomómentesre. A tészta akkor jó, amikor sűrű, de még folyékony. Ha túl sűrűnek tűnne, adjunk hozzá pici vizet, és keverjük el újból alaposan. A kész tésztát hagyjuk 30 percet pihenni.
- Az olajat forrósítsuk fel, majd vegyük a hőmérsékletet alacsonyabbra. Próbaként egy mokkáskanálnyi keveréket csúsztassunk az olajba. Ha a keverék pillanatok alatt az olaj felszínére úszik, és buborékok alakulnak ki körülötte, akkor az olaj megfelelő hőmérsékletű. Ellenkező esetben a fánkok megszívják magukat olajjal.
- A fánkokat teáskanállal, vagy ahogyan Indiában szokás, három ujjunkat egybetartva adagoljuk a forró olajba, és az apró golyócskákat kb. 2 perc alatt süssük aranybarnára.
- A kisült fánkokat tegyük papír törlőkendővel bélelt szitára, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen róla.
- A gulgulák elkészültek 🙂 Tea mellé vagy délutáni csemegeként langyosra hűlve fogyasztjuk. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok apró fánkok Észak-India desszert hagyományos étel meg kell kóstolni tea mellé