Így közlekedünk Indiában

A túlzsúfolt forgalmú ázsiai utakat, a különböző színű, csillogó-villogó, gazdagon díszített és rogyásig megpakolt ázsiai teherautókat, vagy az öttagú család szállítását is játszva biztosító motorbiciklit talán senkinek sem kell bemutatni. Ilyen képeket már biztosan mindenki látott.

De hogyan lehet a számunkra elképzelhetetlen forgalom, zsúfoltság ellenére a többmilliós városokban hatékonyan eljutni egyik helyről a másikra? Ez bizony kihívás a javából. De komolyabb pánikra semmi ok, hiszen közlekedési eszközökből a választék óriási, az élmény pedig felejthetetlen. A rövidebb távolságok gyalog vagy biciklin (amennyiben az egyén egyáltalán bemerészkedik a mindent magával sodró forgalomba) könnyedén megtehetők. A nagyobb távolságok legyőzésére inkább a motoros riksa, taxi, metró, vagy busz használata ajánlott.

Nincs ez másképp Kalkuttában sem, de itt a hagyományos közlekedési eszközök mellett egyedi, eredeti járgányokkal is találkozhatunk. Olyan eszközöket használhatunk, mint a vadnyugati szalonok hangulatát idéző, igazi fapados busz, a minden ízében kattogó ódon villamos és az emberi erő által mozgatott gyalogriksa.

Kalkutta utcáin a buszok, mint az utak csótányai, óriási sebességgel száguldoznak. Várakozásra nincs idő. A busz a megálló közelében csak lassít, úgy kell felugrani a járműre. Kizárt dolog, hogy a busz a tisztelt utas kedvéért megálljon. 🙂 Ha fél lábbal már a buszon vagyunk, a kalauz tenyerével máris csapkodja a busz oldalát, jelet adva ezzel a továbbhaladásra. A sofőr egy pillanat alatt vált nagyobb sebességre, a busz pedig ordító fenevadként veti magát a forgalomba, miközben a kalauz torkaszakadtából ordítja a következő megálló illetve a célállomás nevét, adja villámgyorsan a menetjegyet, gyűjti ujjai közé a különböző bankókat. Ehhez képest villamoson, gyalogriksával utazni sokkal nyugodtabb, inkább egy kellemes városnézésnek felel meg.

Az igazi nagyvilági élményt azonban a kalkuttai taxik nyújtják. Mert nem akármilyen taxik ezek a gyönyörű, méltóságteljes járgányok. Az Ambassador márkájú gépkocsik, sárga színű, tágas, kényelmes, inkább hajószerű járművek. Az angol Morris Oxford mintájára gyártott szépségek először 1948-ban gurultak ki a gyárból. India első autójaként, mint az utak maharadzsái még ma is – habár újabb és újabb változatban – eleven résztvevői a tömegközlekedésnek, Kalkuttában is. Ezekben az autókban ülve mindenki arisztokratának kijáró tisztelettel, a legnagyobb kényelemben juthat el úti céljába.

Tudtátok, hogy Indiában csupán Kalkuttában van villamosközlekedés, és ezek a bádogdobozok már 1902-től róják a város utcáit?

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Utazunk - vonaton, buszon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: