Ami nincs az utcán, az nem is létezik

Kora reggel az utca is álmos szemmel, lassan, ráérősen ébred. Percekkel később azonban már a hagyományos indiai reggeli – főtt rizs és dhal (fűszeres lencse) – egzotikus illata terjeng a levegőben, mintha a világgal is ezt tudatná: indul a nap, kezdődhet a munka.

Ahogy a nap egyre magasabbra jut az égi lépcsőn, úgy az utca is egyre szélesebbre tárja képzeletbeli ajtaját. Betekintést enged abba az eleven, sokszínű világba, ahol az emberek a szabad ég alatt dolgoznak, adnak-vesznek, jönnek-mennek, hoznak-visznek, szolgálnak és szolgáltatnak. Ezért talán nem is meglepő, hogy egy ilyen közös élettérben minden megjelenik, amire az embernek egy átlagos nap folyamán szüksége lehet. Elszakadt a cipő? Semmi gond, hiszen itt az utcán, a járda szélén ül a cipőjavító. Bepiszkolódott a félcipő? Kifényezi az utcai cipőtisztító. Az utcán minden gondra azonnali a gyógyír, hiszen itt a táskaárus, a gumijavító, a késköszörülő, a szabó, az utcai gépíró, a limonádégyártó, a teaárus, sőt, még a fogorvos is. Beszerezhető itt a parfümtől kezdve a ruhán, lábbelin, rágódohányon át egészen a legkülönfélébb rózsafüzérekig, kagylókig és egyéb más vallási eszközökig minden.

A legfontosabbak azonban a szaglószerveket és ízlelőbimbókat csiklandozó utcai kifőzdék, – ahol a járókelők szeme láttára készül a finomabbnál finomabb étek – mert valójában ezek tartják életben, látják el reggeltől estig élelemmel a szorgalmasan dolgozó embertömeget. Egy-egy apró étkezde és áruda maga az életre kelt indiai konyhaművészet. Mindent készítenek, ami szem-szájnak ingere: csilis-hagymás tojásrántottát, többfogásos ebédet, frissítő gyümölcssalátát, üdítő gyümölcslevet. A helyben pörkölt földimogyoró és a fekete sóval (kalá namak) ízesített friss uborka pedig egyszerűségében is a harapnivalók királya.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: