Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet

A Howrah hídon átkelve, közvetlenül a híd lábánál poros, töredezett lépcsőkön át vezet egy út lefele. Pánikra azonban semmi ok, ezeken a nem éppen bizalomgerjesztő lépcsőkön igenis érdemes lesétálni, mert itt található Kalkutta legnagyobb és egyben legrégibb, csaknem 150 éve működő virágpiaca.

Nyüzsgés, hangzavar és óriási forgalom fogadja az idelátogatót. Gyalogosok, biciklisek, teherautók, árusok és vásárlók. Csúcsidőben ezen a viszonylag kis helyen alig lehet áthaladni. Az utat méteres magasságú zsákokban és kosarakban türelmesen pihenő, bársonyvirágokból készült vastag girlandok torlaszolják. A virágkígyókkal telt zsákok között több száz kíváncsi bámészkodó araszol, alig tudják egymást kikerülni az állandó mozgásban lévő árusokkal, akik nagy hangon kínálják szemet gyönyörködtető virágfüzéreiket. Kisteherautókon újabb szállítmányok közelednek. A beérkezett virágokat aztán sietős léptű hordárok viszik tovább a közeli állomásra, hogy a friss virágok még aznap eljussanak a nagykereskedők boltjaiba.

Beleszagolunk a levegőbe, ebbe a sárga, narancssárga színekben tobzódó világba, s mint a mesebeli keletet, a virágpiacot is bódító jázminnal fűszerezett rózsaillat járja át. Ahogy élvezzük az illatokat, a színeket egyszer csak egy könnyed illatfelhőbe burkolt közeli műhelyre, és az ott dolgozó ügyes kezű virágkötőkre figyelünk fel. A fiatal férfiak gyakorlott mozdulatokkal gyűjtik művészi csokorba a szebbnél szebb virágokat. Elegáns kardvirágok, illatos jázminok, rózsaszín lótuszok teszik még szebbé a készülő alkotásokat. A virágkötők egyike a munkájából feltekint, kedves mosollyal üdvözöl, és már nyújt felém egy illatos, gyönyörű rózsát. Én pedig örömmel fogadom el az ajándékba kapott virágot. 🙂 🙂 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Kihagyhatatlan indiai piacok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: