Tisztaság fél egészség

A szomorú sorsú fürdőháztól  alig néhány percre egy fürdőzésre kijelölt, ghátnak nevezett lépcsős partszakaszhoz érünk. Ilyen hely minden folyóparton található, hiszen a fürdőzés az indiaiak életében nagyon fontos szerepet tölt be. Ezek a ghátok pedig nemcsak a testi tisztálkodás színhelyei, hanem a lélek tisztaságát biztosító vallási szertartásoké is.

Indiában a saját fürdőszoba, és sokszor a saját lakás birtoklása sem általános, ezért a folyópartra vagy a közkútra jár ki mosakodni az egész család. Sőt, itt mossa ruháját a taxisofőr, a szemétgyűjtő, a teaárus, a cipőtisztító, meg az utcai szakács is, mert a mosógép szintén luxuscikk. Sokuknak bizony csak egy váltásnyi ruhája van. A folyó vizében tisztulnak meg az edények, tányérok, fazekak, de még a helyi mázolók festékes ecsetjei is.

A folyóparttól felvezető egyik lépcsőn egy brahmant pillantunk meg (a legfelsőbb hindu kaszt képviselője, aki egyben a vallási rituálék jó ismerője). Ő az, aki a hívők számára nyújt segítséget az áldozatok bemutatásában és a rituális ajándékok (füstölő, virágfüzér, kókuszdarab, pénz) összeállításában, illetve a megfelelő mantrák (imák) elmondásában. Távolabb pedig, de még mindig a nyilvánosság előtt, négy-öt, kókuszolajtól csillogó sötétbőrű férfi masszírozza a megfáradt hindu hívők testét. Az idősebb férfiak egy szélesebb, kemény deszkaágyon fekszenek, a masszőrök pedig a vendégek kezeit, lábait emelgetik, a fájó testrészeket erős kezeikkel dögönyözik. Érthető módon ezt a szolgáltatást csupán férfiak vehetik igénybe.

A fürdőhelyek, a folyópartok valóban a testi, lelki, sőt az anyagi felüdülések színhelyei … bizony az anyagiaké is, mert az áldozati pénzeket a vízből a koldusok halásszák ki 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: