Induljon jól a nap!

A téma már hetek, hónapok óta kínálja magát. Csaknem minden nap kapcsolatba kerülünk vele, és Indiában túlzások nélkül nevezhetjük a társas élet egyik alappillérének. Kitaláltátok már? Hát persze, hogy a teáról, a teázásról van szó.

Talán nincs is olyan Indiába látogató, aki ezt a finom italt már rögtön az első napokban meg ne kóstolná. Erőt ad, élénkít, felmelegít. Teázás közben egy pillanat alatt omlanak le a kultúrák közti láthatatlan falak, könnyebb az ismerkedés, általa akár életre szóló barátságok is születhetnek. Legyen téli hideg időszak vagy forró nyár, a reggel el sem képzelhető az illatos, gőzölgő, tejes tea nélkül.

Mi is minden reggel a teázóban kezdtük a napot. Ültünk a helyiekkel egy rozoga lócán, és türelmesen vártuk, amíg elkészül a friss ital. Miközben a mesterien kirakott teasüteményeket csodáltuk, addig az aprócska agyagkemencében már fürge táncot jártak a lángok. A tűzhely tetején ütött-kopott bádogedény, benne az összes hozzávaló. A hagyományos „maszala csai”, ahogy Indiában nevezik, friss fűszerekkel ízesített édes-tejes fekete tea. A fűszerek különleges keverékének és arányának receptjét a családok, fűszerárusok féltve, gondosan őrzik. Mivel nemcsak a keverékek, hanem az elkészítési módok is rendkívül változatosak, a valóságban két egyforma ízű tea nem létezik, mondhatni minden tea egyedi alkotás. A teázás helyszíne pedig nemcsak a tea íze, hanem a hely hangulata, a teaárus személye vagy akár a törzsvendégek, sőt, még a pohár anyaga szerint is megválasztható. Észak-Indiában gyakran apró, égetett cserépedényben kínálják a friss teát, amit aztán kiürítve helyi szokás szerint jól földhöz kell vágni. Ha az aprócska edény ezer darabra törik, akkor eleve sikeresen indul a nap 🙂 🙂 🙂

Induljon jól a ti napotok is!!!

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen Igyunk indiai teát otthon is!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: