Karma, a nagy törvény

A hinduizmus a világ egyik legrégebbi, máig létező és fejlődő vallása. A kereszténységgel, iszlámmal, buddhizmussal ellentétben azonban nem köthető egyetlen alapítóhoz és nincs a szabályokat összesítő vallásos könyve sem. A vallás több millió (!!!) istensége és azok bonyolult kapcsolatai ellenére talán éppen ez tette a hinduizmust mérhetetlenül dinamikussá és más vallásokat befogadóvá.

Hindu ismerőseinkkel beszélgetve szinte minden alkalommal hallunk utalást a karma fogalmára. A karmát sokszor sorsnak nevezik, de valójában több, és sokkal összetettebb fogalomról van szó. A hinduk hite szerint az egyén jelenlegi élete nem más, mint korábbi élete cselekedeteinek visszatükröződése. Sokszor ezt egy maghoz hasonlítják abban az értelemben, hogy amilyen magot ültetnek az egyik életben, olyan lesz a termés a következő életben. A hinduk számára az élet legnagyobb feladata a karma javítása: vallással, helyes tevékenységgel, jó cselekedetekkel. A végleges cél pedig a születés és az újjászületés körforgásából való kiszabadulás, és az örök igazság, a szenvedéstől való szabadulás, a Nirvána elérése, vagy a szabadság, a Moksa elnyerése. Csak az emelkedhet a jó és rossz fölé, aki már minden tartozását megfizette. Tettei következményétől végleg csak így szabadulhat.

Az örök igazság elérése viszont nehéz, mivel az anyagi világ illúziója eltérít az igazság megismerésétől. Ez az illúzió a maja: a gazdagság, birtoklás, önzés, irigység és a kapcsolatok, amelyek kísértésbe hoznak és szenvedést okoznak.

A hinduk hite szerint minden változik, semmi sem állandó a világon. Talán ezért sincs jelen a hinduk életmódjában a stressz. Hiszen bármi, amit befejezetlenül hagynak ebben az életben, a következő születés biztosan lehetőséget nyújt a feladat befejezésére. 🙂  🙂 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: