Mattar paneer – indiai sajtos zöldborsó – recept

Észak-Indiában december és január a mattar, a friss zöldborsó ideje. Ilyenkor a piacokon hatalmas hegyekben áll ez a zöldszínű finomság, amit a kofák utánozhatatlan keleti piaci hangulatban egymást túlkiabálva, hangos szóval kínálnak. Míg az idény első napjaiban akár nyolcvan rúpiát is elkérnek egy kiló zöldborsóért, addig januárban már csak  “Ék kilo bísz, ék kilo pandra rupí“, vagyis egy kiló húsz, egy kiló tizenöt rúpia ajánlattól hangos a zöldségpiac.

Így nem is csoda, hogy a zöldborsó, ez az egyszerűen és rendkívül változatosan elkészíthető fehérjedús, rostban gazdag zöldség a téli ételek alapvető eleme. Más zöldségekkel együtt, töltetként, főve, sülve, pirítva, ezerféleképpen feldolgozható. Kedvenc ételünket, a MATTAR PANEER-t is a zöldborsó, a panírnak nevezett friss házi sajt és zöldfűszerek teszik felejthetetlenné. Természetesen, mint minden más ételnek, ennek is számtalan elkészítési módja létezik. Indiai családunktól mi ezt a receptet kaptuk. Fogadjátok ti is szeretettel   🙂 🙂 🙂

Hozzávalók:

  • 4- 5 evőkanál olaj
  • 2 közepes nagyságú lilahagyma
  • 2 zöld csili
  • 1 csokor friss korianderzöld
  • 1 csokor zöld fokhagyma (vagy enyhébb ízű hagyományos fokhagyma)
  • 1 érett paradicsom
  • kb. 200 g zöldborsó
  • kb. 100 g panír (friss házi sajt)
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 csipetnyi só
  • 1 teáskanál Everest „meat masala” vagy garam mászala fűszerkeverék
  • 1 csipetnyi cukor

A feltüntetett mennyiség 2 személy részére, illetve 2 adag elkészítésre elegendő.

Elkészítés

  • A friss házi sajtot kisebb kockákra vágjuk és 2-3 evőkanálnyi olajban világosbarnára pirítjuk. Nem kell félni, a jó minőségű sajt nem olvad szét. A megpirított sajtot kivesszük az olajból és félretesszük.
  • Az sajtos olajhoz újabb 2 evőkanálnyi olajat teszünk és felforrósítjuk. Beletesszük az apróra vágott lilahagymát, csilit, korianderzöldet, fokhagymát. Pirítjuk.
  • Ízesítjük sóval, kurkumával, Everest fűszerkeverékkel
  • Hozzáadjuk a zöldborsót és addig pirítjuk, amíg a borsó héja meg nem ráncosodik.
  • Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a korábban megpirított sajtot, felöntjük vízzel, és csipetnyi cukor hozzáadásával készre főzzük. Az étel akkor jó, amikor a borsó puha, a paradicsom szétfőtt, állaga pedig tunkolós, sűrű és szaftos.
  • Korianderzölddel díszítve, rizzsel, friss rotival (indiai kenyérrel) vagy akár bulgurral is fogyaszthatjuk. Langyosan az igazi. Jó étvágyat! 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: