Kheer – indiai rizspuding – recept
Chawal ki Kheer (csával ki khír), azaz az indiai rizspuding az egyik leggyakrabban készített házi desszert. Ízletes és kímélő étel, egy gyorsan elkészíthető nyalánkság, amit szívesen fogyaszt gyerek és felnőtt egyaránt.
Legyen szó valami édességet kívánó átlagos napról vagy akár vallási ünnepről, a rizspuding sosem hiányozhat az indiai családok asztaláról. Sőt, kheer nélkül még a hetedhét országra szóló indiai esküvő sem az igazi. Természetesen egy ilyen jelentőségteljes napon az egyszerű, de annál ízletesebb rizspudingot sáfránnyal, királymazsolával, mandulával, pisztáciával gazdagítják, és olyan sűrűre főzik, hogy szinte megáll benne a kanál.
Ezt az indiai rizspudingot először néhány évvel ezelőtt kóstoltam. Habár nem vagyok sem rizsimádó, sem tejivó, a hagyományos tejberizs pedig egyáltalán nem tartozik a kedvenceim közé, de a kheer, a zöld kardamommal megbolondított rizs és tej mesésen krémes ízvilága azonnal elvarázsolt. Olyannyira, hogy azóta otthon is gyakran készítem ezt a finomságot. Az alábbi Indiában tanult recept alapján akár ti is elkészíthetitek 🙂

Hozzávalók:
- kb. 1 bögre gömbölyű szemű rizs (2 dl-es bögre)
- kb. 1 evőkanálnyi vaj
- 4 bögre félzsíros tej
- ½ bögrényi cukor vagy kb. 2 evőkanálnyi méz
- 4 szem zöld kardamom
- 1 csipetnyi só
- Frissen pirított mandulapehely tetszés szerinti mennyiségben
A feltüntetett mennyiség 2 személy részére elegendő.

Elkészítés
- A rizst kb. 20 percre vízbe beáztatjuk, megmossuk és megszárítjuk.
- A vajat egy vastag aljú edényben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst. Kevergetve 1-2 percig pirítjuk.
- A rizses vajhoz hozzáadjuk a 2 bögrényi tejet, a megtört zöld kardamomot. Felforraljuk, majd kis lángon, folytonos lassú kevergetés mellett főzzük. Amint a főzet sűrűvé kezd válni, fokozatosan hozzáadjuk a fennmaradó további kétbögrényi tejet.
- Amikor a rizspuding krémes állagúvá válik és a rizs is megfőtt, hozzáadjuk a mézet vagy cukrot és egy csipetnyi sót. A mézzel, cukorral ne spóroljunk, hiszen az indiai rizspuding feledhetetlen ízét éppen a cukor, a tej és a kardamom mesés harmóniája adja.
- A kész rizspudingot néhány percre letakarjuk, hogy a rizsszemek ebben a krémes, ízes főzetben tovább fürdőzhessenek. Ha a pudingot sűrűnek találjuk, önthetünk hozzá még egy kis tejet. Hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt frissen pirított mandulapehellyel vagy akár friss idénygyümölccsel – most éppen a málna érik a kertünkben – díszítjük. Langyosan vagy hidegen, a nap bármely szakában fogyasztható. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok desszert egészséges kardamom recept rizs rizspuding veg