Az ismeretlen ismerős: elaicsi
A zöld kardamom a világ egyik legrégebben használt és legértékesebb fűszerei közé tartozik. A sáfránnyal és a vaníliával együtt a világ legdrágább fűszerhármasát alkotják. Természetes élőhelye Délnyugat-India, a Malabár-parton húzódó Ghát hegység. A hat méterre is megnövő évelő kardamom igazi trópusi növény, hiszen a 22 Celsius fok körüli egyenletes hőmérsékletet kedveli, és több ezer milliméter csapadékot is igényel.

A hindiül elaicsinak nevezett igazi kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. Ugyanabba az óriási növénycsaládba, ahová a gyömbér és a kurkuma is. A különleges illatú, aromás zöld kardamomot (Elettaria cardamomum), a malabári vagy ceyloni kardamomként is ismert növényt hazájában, Indiában, elsősorban gyógynövénynek tekintik, hiszen a hagyományos indiai orvoslás, az Ájurvéda egyik gyakran használt és ismert növénye. Kellemes ízű, étvágyjavító, köhögéscsillapító és vágyfokozó fűszer, ami fokozatosan Európába is eljutott. Az ókori Görögországban és Rómában parfümök illatanyagaként használták, Egyiptomban pedig nagy becsben tartották emésztésjavító és leheletillatosító hatása miatt.
Napjainkban újból reneszánszát éli. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen nálunk is mind gyakrabban jelenik meg az élelmiszerboltok polcain. Őrölt és egészmagos formában egyaránt kapható. Amennyiben módunk van rá, inkább az egészmagos kiszerelést válasszuk, és csak közvetlenül a felhasználás előtt őröljük.
Az illatos kardamomot nem csak Indiában fogyasztják, illetve nem csak az indiai konyhában használatos. A világ legnagyobb kardamom fogyasztói Indián túl a Közel-Kelet, és talán meglepő módon a skandináv országok. Míg az arabok kávéba keverik ezt az illatos és melegítő hatású keleti fűszert, addig az északi népek kenyérbe, süteményekbe teszik, valamint kolbász és darált húsok ízesítésére használják. A kardamom illóolaja a télies hangulatú likőrökben is megtalálható. Az ínyencek úgy tartják, hogy a forralt bor is csak úgy lesz igazán zamatos, ha a főzethez néhány kardamommagot is adunk 🙂

Melyik részét és hogyan fogyasszuk?
A kardamom fűszerként felhasználandó része a növény megszárított termése. Ez a termés egy kb. centiméternyi hosszú, három kamrára osztott világoszöld tok, amelyben 12-20 apró sötétbarna vagy feketés, erősen illatos mag található. Ezeket a magokat egészben vagy frissen zúzva fogyasztjuk, illetve különböző ételek készítéséhez használjuk. A tokot, a kardamom héját, nem fogyasztjuk.
Milyen a kardamom íze?
Enyhén kámforos, fűszeresen édes, lágy citrusos beütéssel. Különlegesen harmonikus íze rendkívül jól illik rizsételekhez, tejalapú édességekhez, mint például az indiai rizspuding és a shrikand vagy akár tejes italokhoz, mint az ismert és közkedvelt masala chai. A kardamom csodálatos illatfelhőbe burkolja a húsételeket is: a kasmíri bárányételeket és az ízletes-krémes csirkés kormákat. Más fűszerekkel is társítható, nagyon jól illik a sáfrányhoz, szerecsendióhoz és a feketeborshoz.
Hogyan tároljuk?
A kardamom termését száraz, sötét helyen, jól záródó üvegben, max. 1-2 évig tároljuk.
Milyen mennyiségben fogyasszuk?
- teaként 2-3 tok
- ételként – 1,5 gramm naponta
A kardamom értékes és különleges fűszer, ezért a kevesebb több elvét a zöld kardamom esetében is hagyjuk szabadon érvényesülni, és inkább a minőséget tartsuk szem előtt a mennyiséggel szemben. Ugyanis a kardamom jótékony hatását már kis mennyiségben is ki tudja fejteni, és a becses keleti fűszer karakteres íze már egyetlen magocska elrágcsálása után is teljes mértékben élvezhető 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok adagolás ájurvéda elaicsi felhasználás fűszer kardamom