Masala anda – indiai fűszeres tojás – titkos recept

Az anda, ahogy hindiül nevezik a tojást, az egyik legmegosztóbb alapanyag Indiában. Igaz, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, jótékony hatással bír a bőrre, a csontokra, a szemre valamint az idegrendszerre is, azonban a hatalmas ország lakosainak nagy része mégsem fogyaszt tojást. Sőt, vallási meggyőződésből, amennyire csak lehet, inkább kerülik ezt az alapanyagot. Így aztán nem is meglepő, hogy a világon talán Indiában létezik a legtöbb étel, sütemény és más kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszer tojásmentes, amit a gyártók a termék csomagolásán még egy jól látható zöld ponttal is jeleznek.

Mindezek ismeretében ma mégis egy Indiában tanult tojásos étel elkészítésének menetét osztom meg veletek. Egy olyan különleges étel receptjét, amit mi Indiában nagyon ritkán  fogyasztunk. Miért? Háát, mert ez az ízletes és könnyű masala anda (mászala anda), az indiai  fűszeres sült-főtt tojás egyfajta titokzatos, szupertitkos étel. Receptjét pedig meglepő módon szigorú vegetáriánus étkezést követő hindu barátainktól kaptuk 🙂 🙂 🙂 Ők maguk tojást egyáltalán nem fogyasztanak, sőt, néhányan közülük még a hagymát és a fokhagymát is kerülik, de nekünk mégis nagy-nagy szeretettel, már-már összeesküvés szintjén, hatalmas titkok közepette, a kíváncsi tekintetek elől rejtve, szinte “lábujjhegyen” főzték. Miközben készült ez az egészséges és ízletes étel, én szorgalmasan jegyzeteltem, hogy aztán otthon saját magam bármikor elkészíthessem a gyors egytálételként is kiválóan helyt álló masala andát. És bevallom, amikor nálunk éppen ez az indiai tojás van ebédre vagy vacsorára, akkor mindig eszünkbe jut, hogy talán éppen azért is olyan finom és szívünknek azért olyan kedves, mert a friss fűszerek és az ízletes tojás mellett egy jó nagy adagnyi cinkossággal is meghintették.

Ha ti is szeretitek a tojásételeket, próbáljátok ki bátran. Szerintem nektek is ízlik majd ez az egyszerű és könnyen elkészíthető indiai finomság 🙂

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanálnyi olaj vagy vaj
  • 1 db kisebb lilahagyma – apró kockákra vágva
  • 1 nagy csokor friss korianderzöld apróra vágva – két adagra szétosztva
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöld csilipaprika
  • 1 db érett, kemény húsú paradicsom – apró kockákra vágva
  • 2 db tojás + olaj a tojás sütéséhez
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors és római kömény keveréke
  • 1 teáskanálnyi kurkuma
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2 adag masala anda elkészítésére elegendő.

Elkészítés

  • Először készítsük el a sült-főtt tojásokat. Főzzük keményre a tojásokat. Hagyjuk kihűlni, majd a héjuktól tisztítsuk meg őket. Egy kisebb serpenyőben forrósítsunk fel annyi olajat, hogy az a tojásokat ellepje. A forró olajban süssük meg a főtt tojásokat. Lassan forgatva, olajjal óvatosan locsolgatva süssük addig, amíg a tojásokon vékony kéreg nem képződik.
  • Hagymából, korianderzöldből, fokhagymából, csilliből készítsünk pépet. Adjuk hozzá a fűszereket: feketeborsot, római köményt, kurkumát.
  • Egy kisebb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. A forró olajon pirítsuk meg az apró kockákra vágott lilahagymát és a fűszerpasztát. Adjunk hozzá vizet és az egészet alacsony lángon főzzük 5-10 percig. Sózzuk. Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot.
  • Majd adjuk hozzá a sült-főtt tojásokat,  öntsünk alá egy kis vizet és az egészet főzzük sűrűre. Adjuk hozzá az apróra vágott korianderzöldet és néhány percig főzzük tovább.
  • Végül hintsük még egyszer apróra vágott friss korianderzölddel.  Forraljunk egyet a kész szószon. Egyszerű só nélkül főtt basmati rizzsel, friss indiai lepénykenyérrel tálalva, langyosan fogyasszuk. Jó étvágyat!!! 🙂 🙂 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: