Film, film, film – az elmaradhatatlan bombayi életfűszer

Mindannyian szeretjük a filmeket, de az indiaiak egyenest imádják őket 🙂 🙂 🙂  Film, sorozat vagy hagyományos szappanopera, egyre megy. Szeretnek moziba járni, és óriási érdeklődéssel követik a sokszor családtagként számon tartott, köztiszteletnek örvendő sztárok filmbéli és valós életét. Számukra a film olyan, mint a fűszer. Míg a mesés keleti fűszerek az ételt teszik  élvezhetőbbé, addig az indiai filmek az életet. Igazi életfűszerként pár óra erejéig szinte varázsszóra feledtetik a mindennapok küzdelmeit. Az indiai film pihenés, kellemes és könnyed menekülés a napi gondok, a valós világ zordságai elől.

Legyen szó romantikus vagy akciófilmről, meséről, komédiáról vagy komoly értéket hordozó művészi alkotásról, az indiai filmek választéka óriási. Az ország számtalan filmgyárában évente több száz film születik. Csaknem az összes hivatalos nyelven készülnek alkotások, de az irányt kétségkívül a világszerte is ismert bombayi székhelyű, Hollywood által ihletett Bollywood filmgyártó központ adja meg.

Indiában talán nincs is olyan család, aki a nap valamely részét ne áldozná fel egy bollywoodi film megtekintésére. Ilyenkor nincs beszélgetés, játék. Még az étkezés is a film tempójához igazított. Filmnézéskor az egész család – papa, mama, gyerekek, közeli és távoli rokon – a tévé képernyőjén csüng, mindenki éber tekintettel, szinte megbabonázva figyeli a cselekményt. Ekkor még a legbékésebb családtag is meg tud haragudni egy zümmögő légyre, amikor a szemtelen betolakodó épp a legizgalmasabb filmkockánál kezd el repkedni, vagy csípni.

Mi a bollywoodi filmek sikerének titka? Erre bizony egy mondatban nehéz válaszolni, mert a bollywoodi film egy sok-sok tánccal, harccal, megoldásra váró helyzettel, szerelmi szállal átszőtt színes mestermű.

A hosszú, sokszor három és fél órás alkotásokat követve egyetlen filmen belül megélhetjük a bánatot, félelmet, haragot, undort, meglepettséget és természetesen az örömöt és a boldogságot. Sőt, az indiaiak által olyannyira különlegesnek tartott és áhított szerelmet is. Csaknem minden történetben találkozik egy fiú és egy lány, akik általában anyagilag, kulturálisan, vallásilag és társadalmilag is különböző környezetből érkeznek. Szerelem, konfliktus, elfogadás, beteljesülés. A cselekmény mindig több szálon fut, egy filmben akár négy párhuzamos történetet is követhetünk. A végén azonban mindig jön az igazi „happy end”, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig megbűnhődik.

Minden filmhez kivétel nélkül slágerbiztos dalocska is készül. A bollywoodi filmek slágereit többek közt a színes ruhákba öltözött, gyönyörű arcú, csengő hangú keleti nők, és a rendkívül tehetséges táncosok mutatványai teszik egyedülállóvá és elragadóvá. A keleti varázs magával ragadó lüktetésétől és a főhősök szerelmes pillantásaitól túlfűtve a kedves filmnéző szinte átrepül a bollywoodi filmek elérhetetlen álomvilágába.

A bollywoodi filmek megértéséhez állítólag nincs szükség sem nyelvtudásra, sem különlegesen nagy műveltségre. Azonban az apró részletek, jelenetek, kézmozdulatok, tekintetek, az adott helyzethez választott színek csupán azok számára értelmezhetők egyszerűen, akik ebben a kultúrában jártasak. A bollywoodi filmek a többmilliós indiai közönség számára készülnek, akik ezeket a számunkra lényegtelennek tűnő apró részleteket is tökéletesen tudják olvasni.

Mi pedig az ilyen apró részletek felismerése miatt is imádjuk ezeket a bollywoodi alkotásokat, hiszen kedvenc filmjeinkben visszaköszön mindaz, amit Indiáról már megtudtunk és megtapasztaltunk, amiért Indiát olyannyira szeretjük 🙂 🙂 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Úton-útfélen

4 hozzászólás Hozzászólás

 1. Melyek egyébként a kedvenc indiai filmjeitek (a fenti képeken ábrázoltakon kívül)?
  Melyeket ajánljátok?

  Kik a kedvenc indiai színészeitek?

  Kedvelés

  • A mi kedvenceink Salman Khan és Aamir Khan, a színésznők közül pedig Kareena Kapoor és Anushka Sharma. A filmek pedig, amiket ráérős szombat délutánon szívesen megnézünk: Ae dil hai mushkil (a történet mellett a zenéje is fantasztikus), 3 idiots (indiai diákélet), M.S. Dhoni (krikett), Shaadi mein zaroor aana (indiai esküvők világa) vagy a Lunchbox/Dabba (két ember ismerkedése egy tévesen kiszállított ételhordónak köszönhetően). A nyugatiak közül egyértelműen a Best Exotic Marigold Hotel (Keleti nyugalom) főleg az európai idősek és életük elvárások/valóság miatt, mindig megkönnyezzük és végül Samsara (2001) gyönyörű felvételek, elgondolkodtató téma egy buddhista fiatalember útkeresése.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: