Gangesz, az anyafolyó

Legyen szó bármelyik kultúráról, keletiről vagy nyugatiról, a folyók a közösségek életében mindenhol fontos szerepet töltenek be. Ez persze érthető is, hiszen a folyók vize teszi termékennyé a földet, élelmet biztosítva az embereknek. Ahol nincs víz, ott nincs élet sem. India egyik legjelentősebb folyóját, a Gangeszt, az átlagosnál is nagyobb tisztelet övezi. A folyó különleges gyógyító és tisztító erejét mindenki ismeri Indiában, és talán nincs is olyan hindu család, akinek otthonában ne lenne néhány csepp a szent folyó vizéből.

Ezt az ősi tisztító erőt egy nagyon szép legenda is megidézi. A történet szerint Sagara király egy szertartás alkalmával a hatalom mámorától megrészegülve az istenek királyává akart válni. Csakhogy Indra, az istenek akkori királya nem akarta trónját átengedni, ezért Sagara áldozati lovát megijesztette, és az állat elfutott. A király 60 000 fiát küldte az áldozati ló felkutatására. Égen és földön, nagy hanggal, robajjal keresték a királyfiak az eltűnt paripát. Végül a sok keresés és kutatás után egy meditáló bölcs mellett, egy fához kötve találták meg.

A nagy zajjal érkező királyfiak Kapilát, a bölcset, nagyon megzavarták, ráadásul tiszteletlenül még tolvajnak is nevezték. Kapila a vádak hallatán szúrós tekintetét a királyfiakra szegezte, és haragjában megátkozta, majd porrá égette őket. Sagara király pedig hiába várta fiait, nem jöttek. A királyfiak felkutatására kénytelen volt unokáját elküldeni. A fiú meg is találta az apja és nagybátyjai hamvait, és alázatosan kérte a bölcset, oldja fel az átkot. Kapila gondolkodott egy keveset, majd úgy döntött, hogy az átkot csupán a királyfiak testét érintő Gangesz tisztító ereje oldhatja csak fel.

Habár az áldozati ló azonnal visszakerült Sagara királyhoz, és az befejezhette a szertartást, de bárhogy is igyekeztek Sagara és a vérrokonok, kísérleteik Kapila átkának semlegesítésére sikertelenek voltak.

Végül Bhagiratha, Sagara király egyik leszármazottja, kapott áldást Brahmatól, hogy Gangesz a földre szállhasson. Bhagiratha tudta, hogy Gangesz nem akarja az eget elhagyni, és biztosan nagy haraggal kel majd útra. Mindenki tudta, hogy a Föld ezt a félelmetesen nagy haragot nem bírja majd el, és széthullik. Ezért Bhagiratha, hogy ezt a földindulást megelőzze Sivához fordult segítségért, aki megígérte, hogy Gangesz a fejére lépve érkezhet a Földre.

Mindeközben Brahma kérte Gangeszt, hogy szálljon le a Földre, hagyja el az eget. Gangesznek nem tetszett a kérés, és sértődötten, nagy haraggal rohant lefele. De Siva hajfürtjeivel megfogta és visszatartotta viharzó száguldásában. Amikor Gangesz lecsillapodott, csak akkor engedte őt tovább folyni. Így folyt át az elátkozott királyfiak hamvain is, örökre megtisztítva és megszabadítva őket az átoktól.

Az anyafolyó tisztító erejét manapság is nap mint nap kénytelen gyakorolni. A globális környezetszennyezés és a népességnövekedéssel járó problémák őt sem kímélik. Igaz, a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest, a mélyülő tudatosságnak és néhány tudós munkájának köszönhetően, a vízminőségben szerencsére már javulás tapasztalható.

Habár a szennyezettség mértékével a helyi lakosok is tisztában vannak, de hitük és folyó iránti tiszteletük miatt a Gangeszt piszkosként említeni számukra megengedhetetlen. Az anyafolyó legfeljebb szennyezett lehet.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: