Télen is, nyáron is dhal – recept

A dhalnak nevezett, azaz a fehérjében, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag hüvelyesek rendkívül fontos helyet foglalnak el az indiai, különösképpen az indiai vegetáriánus konyhában. Az egyhangúság ebben a témában is teljes mértékben kizárható, hiszen Indiában megszámlálhatatlan fajta hüvelyesből választhatunk, rengeteg borsó,- bab- és lencseféle áll rendelkezésre, amelyekből ezernyi ízletes és különleges étel varázsolható. A kínálat valóban pazar, az elkészítési módoknak pedig csupán a fantázia szab határt.

Az ugyanúgy dhalnak nevezett hagyományos levesszerű ételt sárgaborsóból, lencséből, csicseriborsóból napi szinten készítik Indiában. Gazdagon hagymás, fokhagymás, fűszeres feltéttel, olvasztott vajjal dúsítva, vagy egyszerűen friss zöldfűszerekkel kínálják. Reggeliként a dhalhoz lepénykenyér vagy olajban sült puri illik, ebédre, vacsorára pedig rizzsel, lepénykenyérrel fogyasztják. A dhal az idénynek megfelelő zöldséges egytálétellel együtt az indiai vegetáriánus napi menü elengedhetetlen részét képezi.

Bevallom, nekem a friss zöldfűszeres változat a kedvencem, melynek receptjét most szívesen megosztom veletek is. Biztos vagyok abban, hogy nem fogtok csalódni, mert a mennyei friss ízeknek köszönhető ízletes leves egyszerűen imádnivaló. Kedvenc dhalom gyorsan elkészíthető, laktató és még egészséges is. Az egyszerűségében is különleges receptért hálás köszönet szeretett indiai nagylányunknak Maníshának 🙂 🙂 🙂

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) mennyiségű hántolt szárított sárgaborsó (minden nagyobb élelmiszerboltban kapható)
  • 1 darab érett paradicsom
  • 1 darab zöld csili (lehet több is, attól függően mennyire csípős levest szeretnénk)
  • 1 csokor zsenge zöldfokhagyma (vagy néhány gerezd nem intenzív ízű fokhagyma)
  • 1 csokor friss zöld koriander
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
  • kb. 2-5 dl víz

A feltüntetett mennyiség 2 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A megmosott és kiválogatott sárgaborsót egy nagyobb fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a borsót legalább egy ujjnyira ellepje. Felforraljuk.
  • A képződött habot leszedjük.
  • A további hozzávalókat (paradicsom, fokhagyma, csili, korianderzöld) apróra vágjuk és hozzáadjuk a sárgaborsóhoz. Sóval, kurkumával ízesítjük. Alacsony hőmérsékleten kb. 2 órát  főzzük tovább. Néha lessük meg, nehogy a vizét teljesen elfője és a borsó odakozmáljon, illetve szükség szerint pótoljuk a folyadékot. Készre főzzük. A végén további víz hozzáadásával elképzeléseinknek és ízlésünknek megfelelelő sűrűségű levesre igazítjuk.
  • Friss korianderzölddel tálaljuk. Télen melegen, nyáron langyosan a legfinomabb. Jó étvágyat!!! 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: