Az indiai ghátok varázsa

Indiában a folyóparthoz levezető lépcsőket és a beépített partszakaszt ghátoknak nevezik. Siva isten városában, Benáreszben, ezek a lépcsők a város felőli oldalról több méteres magasságban, csaknem 10 kilométer hosszúságban kísérik útján a kanyarodó folyót.


A ghátok felett a maharadzsák által építtetett – a minden évben rendszeresen érkező áradásnak ellenálló impozáns alépítmények rendszerére emelt – díszes faragott kőpaloták őrtoronyként figyelik a mélyben méltóságteljesen elhaladó anyafolyót. Az óriási, csaknem erődszerű épületek árnyékában számtalan apró hindu szentély, kisebb templom bújik meg, és életüket a vallások együttlétezésének bizonyítékaként egy hatalmas mecset vigyázza. Valamennyien a dicső múltról, névadó isteneik halhatatlan történeteiről mesélnek.

Valójában nem is kell helyet változtatni, elég csak leülni, beleszagolni a levegőbe, és hagyni, hadd meséljen a füstölők virágillata, a frissen gyújtott tűz piros lángokkal kergetőző füstje, a tejes tea, a szélben lengedező frissen mosott szivárványszínű szári, vagy akár a száradó tehénlepény

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: