Egy különleges közlekedési mód

A riksák és a riksások Kalkuttához ugyanúgy hozzátartoznak, mint például Belgiumhoz a csokoládé vagy Csehországhoz a sör 🙂

Igen, azokra a hagyományos, kékkockás dhotit viselő riksakulikra gondolok, akik ma már a helyi tömegközlekedés oszlopos tagjai. Az első riksakulik állítólag valamikor az 1900-as évek elején érkeztek Kínából. Míg korábban ez a kínaiak által nyújtott szolgáltatás csupán áruszállításra korlátozódott, addig a riksák ma már személyszállításra is igénybe vehetők.

Annyira, hogy gyalogriksán érkeznek a gyerekek az iskolába, a hivatalnokok munkahelyükre, vagy a háziasszony riksán hozza haza a piacon megvásárolt zöldséget, gyümölcsöt. A mostani riksakulik többsége a szomszédos, szegényebb indiai tagállamokból érkezik, kínaiak már egyáltalán nincsenek közöttük.

A legnagyobb hőségben, zuhogó esőben, tűző napsütésben is reggeltől estig róják az utat. A forró aszfalton sokszor mezítláb járva dolgoznak, hogy a több száz kilométerre élő népes családjuknak a kenyérrevalót biztosíthassák. Napszámos vendégmunkások ők, akik az év csaknem teljes ideje alatt családjuktól távol élnek.

A kalkuttai riksakulik egy híres filmben is szerepelnek. A film főszerepét Patrick Swayze játszotta, a film alapjául szolgáló regény pedig egy ismert francia író, Dominique Lapierre munkája. Láttátok ezt a filmet? Olvastátok a regényt?

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen Utazunk - vonaton, buszon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: