Chole – csicseriborsós egytálétel – recept
Egy este, ahogy a bejáratnál a finom vacsorát megköszönve és jó éjszakát kívánva búcsúztunk, Manísa így szólt: “holnap vacsora helyett ebédre jöttök, mert cholet főzök”. És mielőtt bármit is szólhattunk volna, már mondta is tovább: „chole very good” (a chole nagyon jó) és kacsintott hozzá cinkos mosollyal. Igaza volt, tényleg finom 🙂
A chole (csóle) egy sűrű hagymás szószban készült, enyhén pikáns csicseriborsós egytálétel, ami nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Igazi életet adó étek, hiszen benne van minden földi jó: az ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú csicseriborsó, friss fűszerek, gyömbér, hagyma, fokhagyma.
Ha tartalmas és laktató ételre vágyunk, akkor a chole mindig jó választás. Fogyaszthatjuk gazdag sűrű szószban egytálételként, vagy több lével önálló levesként. Elkészítése pedig szintén egyszerű. Csak megfőzzük a csicseriborsót, elkészítjük a hagymában gazdag fűszeres szószt és végül a csicseriborsóval együtt készre főzzük. Tényleg könnyű. Easy (ííízi), ahogy Manísa mondaná 😀

Hozzávalók:
- kb. 100 g száraz csicseriborsó
- kb. 1 dl olaj
- 1 darab nagyobb hagyma
- 2 cm hosszú friss gyömbér
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1-2 púpozott teáskanálnyi paradicsompüré
- 1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
- 1 mokkáskanálnyi garam masala fűszerkeverék
- 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
- 1 teáskanálnyi szárított görögszéna
- só ízlés szerint
- víz

Elkészítés:
- A csicseriborsót áztassuk be legalább 6 órára, legjobb egész éjszakára. A megduzzadt csicseriborsóról öntsük le az áztatóvizet, majd friss vízben, teáskanálnyi só és mokkáskanálnyi szódabikarbóna hozzáadásával, tegyük fel főni. Az egészet forraljuk fel, habját szedjük le, majd legalább 1 órát alacsony lángon főzzük. Amikor a csicseriborsó megfőtt, szűrjük le.
- Egy másik edényben forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá a római köményt és pirítsuk néhány másodpercig. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és állandó kevergetés mellett pirítsuk arany barnára.
- Kb. 1 deciliternyi vízben keverjük el a sót és a fűszereket (kurkuma, őrölt pirospaprika, garam masala fűszerkeverék). Adjuk a pirított hagymához és kevergessük folytonosan.
- Pürésítsük a fokhagymát és a gyömbért, majd a paradicsompürével együtt adjuk a keverékhez és pirítsuk tovább kevergetve néhány percig.
- Amikor a fűszeres alap elég sűrű, akkor szórjuk meg szárított görögszénával, majd az egészhez adjuk hozzá a megfőtt csicseriborsót, óvatosan keverjük el. Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a csicseriborsót egy ujjnyira ellepje. Főzzük tovább legalább 10 percig. Ha szükséges sózzuk meg. Sima főtt rizzsel vagy friss lepénykenyérrel tálaljuk. Az élményt tovább fokozhatjuk, ha az ételhez friss lilahagymát is kínálunk. Langyosan, amikor az ízek már összeérnek, úgy az igazi. Jó étvágyat!!! 🙂 🙂 🙂
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok csicseriborsó egészséges eredeti hüvelyesek recept tápláló veg