Garam mászala és a varázslatos fűszerpiac

Talán nem tévedek, ha azt állítom, hogy a garam mászala (garam masala), az utánozhatatlan illatú alkotás, ami számtalan indiai ételnek különleges keleti ízt kölcsönöz, az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék.

Ilyen fűszerkeverék ugyan nálunk is kapható, de számunkra inkább az volt a természetes, hogy ha már Indiában járunk, akkor a garam mászalát is eredeti változatban szerezzük be.Beszélgettünk róla barátainkkal, kérdezgettük ismerőseinket, hol lehet ilyen különlegességet vásárolni, de valahogy mégsem tudtuk megtalálni a megfelelő megoldást. Segítőkészségben ugyan nem volt hiány, mindenki elismerőleg bólogatott, de a végén mindig széles mosollyal csupán azt nyugtázták, hogy jól haladunk a hindi nyelv elsajátításában. Nagyon jól tudtuk, hogy a garam mászala  nem jelent mást, mint forró fűszert 😀

De mi nem adtuk fel. Indiai családunkat is naponta faggattuk, akik sajnos a többiekhez hasonlóan nem nagyon értették mit szeretnénk, melyik fűszerre vágyunk. Mert bizony ilyen forrónak nevezett fűszerből Indiában jó néhányat tartanak számon.

Aztán Meena, indiai családunk szíve és bölcse, egy kétnapos szigorú böjt után erőtlenül, de annál tisztább szándékkal felajánlotta, hogy menjünk el együtt a piacra. Úgy, ahogyan a helyiek teszik, mert egy magára valamit is adó indiai háziasszony az ilyen fontos alapanyagokat nem a helyi szatócsnál szerzi be, hanem egyenesen a fűszerkereskedőnél, a nagypiacon. Olyan igazi zajos és nyüzsgő, óriási keleti bazárban, ahol az egyes portékafajtáknak külön utcái vannak. Így árusítanak önálló utcasorokon, hatalmas zsákokban számtalan vidékről származó, csaknem ötvenfajta rizst – különböző méretben és minőségben. Hasonló utcácskákban szerezhetők be a lencse- és borsófélék, az illatos szárított dohánylevél és természetesen az értékes keleti fűszerek is. Itt minden megfogható, megszagolható, közelről megtekinthető. Egymás mellett számtalan nyitott, bejárati ajtó nélküli boltocska, fűszerbolt fűszerbolt hátán. Az árak hasonlóak, valójában nincs versengés, mert minden vásárlónak megvan a régi, megbízható fűszerese, aki ismeri a kedves vásárló családját, ízlését, hagyományait.

Szinte most is érzem az orromban a mennyei fűszerek kavalkádjának illatát. Látom, ahogy a fűszeres a bevásárlást intéző férj hosszú listája alapján nagy szakértelemmel készíti össze az egy hónapra való rizst, lencsét, csicseriborsót, sót, pálmacukrot, és természetesen a legfontosabb friss, illatos fűszereket is. Míg a férj mennyei nyugalomban várakozik, addig az alacsony, köpcös boltos sürög-forog, mér, kóstoltat, szagoltat. A feleség pedig majd otthon saját maga pirítja, őrli és tökéletes harmóniájú keverékké egyesíti az alapfűszereket. Így készül a mi keresett garam mászalánk is, a testet-lelket melegítő indiai fűszerek művészi egyvelege. Az a mennyei illatú, fenséges ízű fűszerkeverék, melynek alapját az édeskés indiai fahéj (kasszia), a szegfűszeg, a csípős feketebors és a nálunk viszonylag ismeretlen fekete kardamom alkotja. Nem meglepő módon egységes, eredetinek tekinthető receptet nem tartanak számon, mert valójában minden család garam mászalája más. Arányaiban és hozzávalóiban családonként, ízlésenként változik, így sokszor kerül a négy alapfűszer keverékébe az inkább hűsítő, citrusos ízű zöld kardamom, az indiai babérlevélnek nevezett fahéjlevél, édesköménymag vagy Nyugat-Bengálban a fehér szezámmag.

Ahhoz, hogy a legjobb minőségű és erőteljes aromájú garam mászalával főzhessünk, a keveréket mindig frissen ajánlott elkészíteni. Akit érdekel és rendelkezésére állnak a szükséges alapanyagok, az alábbiak szerint elkészítheti, ugyanis a friss garam mászala fűszerkeverékkel elkészített étel egészen más magasságokban jár 🙂

Hozzávalók a friss garam mászala fűszerkeverék elkészítéséhez:

Az alábbi mennyiség kb. négyszeri főzéshez elegendő.

  • 6 g fahéj
  • 6 g szegfűszeg
  • 6 g feketebors
  • 2 g fekete kardamom
  • Ízlés szerint, de kisebb mennyiségben: zöld kardamom, ánizs, koriandermag.

A fűszereket egy száraz serpenyőben közepes lángon enyhén megpirítjuk, majd hagyjuk egy picit kihűlni és mozsárban vagy tiszta, szagtalan kávédarálóban finom porrá őröljük. Azonnal használhatjuk. Leggyakrabban húsételekhez (bárány, kecske, csirke) használandó, erőteljes illata miatt azonban a hal- és zöldségételeket nem kifejezetten szokás garam mászalával ízesíteni, vagy csak nagyon pici mennyiségben. A friss fűszerkeveréket fénytől elzárva, rozsdamentes edényben, száraz, hűvös helyen legfeljebb 3 hónapig tároljuk.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Kihagyhatatlan indiai piacok

%d blogger ezt szereti: