Shrikhand, egy könnyű nyári desszertcsoda – recept

Amikor a hőmérő higanyszála túllépi a 35 Celsius-fokot, Indiában akkor sem áll meg az élet. Ugyanúgy zajlik a maga megszokott medrében, az emberek élik átlagos hétköznapjaikat: lótnak-futnak, szerveznek és terveznek, a legforróbb órákban pedig, amikor tényleg mást nem lehet csinálni, ráérősen pihennek.

Sőt, egy-egy finom ebéd után a jámbor indusok ugyanúgy, mint az év bármely szakában, megkívánnak  valami gyomorsimogató finomságot is. Persze nyáron, az embert próbáló hőségben nem valami nehéz, olajban sült édességre, cukorszirupban úszó fánkocskára vágynak, hanem inkább egy könnyen emészthető ínyencségre. Ilyenkor a shrikhand tökéletes választás, hiszen ezzel a nyugat-indiai finomsággal sosem lehet melléfogni. Hogyan is lehetne, amikor a shrikhandot, ezt az egyszerű, de annál nagyszerűbb, mennyei ízű, csábító desszertet már évszázadok óta (állítólag már i.e. 400 körül is létezett) töretlen sikerrel készítik. Sűrű és krémes, mámorosan hűsítő és citromosan frissítő, olyan igazi nyári csemege. Illatos és ízes kényeztetés, ami után még MacW is széles mosollyal, elégedetten teszi le a desszertes kanalat 🙂 🙂 🙂

Hozzávalók:

  • 200 g joghurt
  • 2 teáskanálnyi barnacukor
  • 1 teáskanálnyi rózsavíz
  • pár szál sáfrány + 1 evőkanálnyi forró tej (ha valaki nem kedveli a sáfrányt, akkor ez az alapanyag elhagyható)
  • 2-3 szem zöld kardamom frissen őrölt magja
  • néhány szem frissen tört mandula

A feltüntetett mennyiség 1 adag, illetve 1 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A friss joghurtot csepegtessük le. Vegyünk egy fehér, tiszta muszlinkendőt (vagy textilpelenkát). Egy nagyobb és mélyebb tálba tegyünk egy nagyobb méretű szűrőt. A szűrőbe helyezzük a muszlinkendőt, öntsük rá a joghurtot, és a muszlinkendő végét egy vastagabb fonallal kössük össze. A keletkezett batyut kössük fel olyan helyre (akár a konyhakredenc fogantyújára), ahol a savó a leghatékonyabban kicsepeghet a joghurtból. Várjunk legalább 1 órát.
  • Míg a joghurt elkészül, addig a forró tejbe tegyünk pár szál sáfrányt. Hagyjuk kilúgozódni.
  • A lecsepegtetett, sűrű, krémes állagú joghurtot szórjuk meg 1-2 teáskanálnyi cukorral. Adjuk hozzá az 1 evőkanálnyi sáfrányos tejet (elhagyható), a frissen zúzott kardamomot és az 1 teáskanálnyi rózsavizet. Egy villa segítségével óvatosan verjük fel addig, amíg selymes, könnyű, tejszín állagú krémet nem kapunk. Legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
  • A kész lehűtött joghurtkrémet adagoljuk kisebb porcelántálacskába vagy üvegpohárba, díszítsük tört mandulával. Azonnal tálaljuk. Jó étvágyat!!! 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: