Aloo palak, az üde indiai burgonyás spenót

A tavasz közkedvelt levélzöldsége a spenót, amely Észak-Indiában is megbecsült alapanyag. Sőt, a vegetáriánus táplálkozásban különösen fontos helyet foglal el, hiszen fehérjét, vasat, vitaminokat és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, valamint nagyban hozzájárul a bőr és a haj, illetve a csontok egészségéhez.

A spenót, pontosabban a palak, ahogy hindiül nevezik, gyakorlatilag az egész év folyamán kapható, de a friss idénynövényekből főző indiai háziasszonyok tudják, hogy a legjobb ízű, legfrissebb és legegészségesebb leveleket március-április derekán, valamint szeptemberben és októberben kínálják a piacon. Ilyenkor ezt a finomságot a földre terített, egy-két négyzetméternyi ideiglenes jutavászon árudákon csinos csokrokba kötve, egy-két szár friss kaporral dúsítva árusítják a falusi kofák. Szótlanul, ráérősen nézelődnek, nem kell egy árva szót sem szólniuk, hiszen a szépséges és egészséges, üde csalogató levelek önmagukat árusítják. A portéka pedig fogy is rendesen, hiszen amikor a természet ilyen finomságokkal lepi meg az indusokat, akkor minden indiai családban napi szinten készül valamilyen spenóttal gazdagított finomság. Kicsik és nagyok nagy-nagy örömére.

A lehetőségek tárháza jelen esetben is határtalan: spenóttal dúsítható a hagyományos dhal leves, készíthető belőle hagymaropogós módjára ízletes kapros, spenótos pakori vagy sajttal gazdagított mennyei ízű palak panír is. A számtalan ízletes spenótos étel közül most az egyik kedvencemet, a burgonyás spenót – aloo palak – receptjét osztom meg veletek. Alapja a spenót és a burgonya, de egyszerűsége ellenére higgyjétek el ez egy olyan laktató, tiszta ízű és üde étel, ami még a húsimádóknak is ízleni fog.

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanálnyi olaj
  • 1 vékonyra szeletelt nagyobb hagyma
  • 500 g friss spenótlevél
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • kb. 2 cm hosszú apróra vágott gyömbér
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt csilipaprika
  • 4 darab nagyobb kockákra vágott burgonya
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2 adag elkészítésére elegendő.

Elkészítés

  • Egy nagyobb edényben forraljunk fel fél liternyi vizet és tegyünk bele egy maréknyi friss spenótlevelet. Néhány másodpercig forraljuk, amíg a levelek össze nem esnek, majd szűrővel vegyük ki a spenótleveleket, mossuk át hideg vízzel és hagyjuk a szűrőn lecsepegni. A folyamatot addig ismételjük, amíg az összes spenótlevelet ilyen módon fel nem dolgozzuk.
  • Egy kisebb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. A forró olajon futtassuk meg a felszeletelt hagymát és az apróra vágott fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott gyömbért. Sózzuk ízlés szerint, hintsük meg csilipaprikával és adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát. Óvatosan keverjük meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzzük a burgonyát puhára.
  • A hideg spenótból kézzel óvatosan nyomkodjuk ki a felesleges vizet. A spenótgombócokat szeleteljük nagyobb darabokra és adjuk a burgonyához. Óvatosan keverjük át és 3-4 percig forraljuk a spenótos burgonyát. Az ízélmény fokozásáért adhatunk hozzá egy vékony szeletnyi vajat is. A kész burgonyás spenótot friss indiai lepénykenyérrel vagy rizzsel tálalva, langyosan fogyasszuk. Egytálételként is nagyon finom. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: