Indiai fűszeres csirkefalatok – chicken tikka – recept
Fűszeres pácban érlelt, nyárson sült harapásnyi csirkefalatok gazdag szószban. Ez a „chicken tikka masala”, az egyik legismertebb indiai éttermi fogás.
Talán nem meglepetés, hogy a közkedvelt chicken tikka masala, valójában nem is indiai étel. Állítólag India határain kívül, Nagy-Britanniában született. A történet szerint egy kifőzde vendége nyárson sült fűszeres csirkefalatokat (chicken tikka) rendelt. Az étel villámgyorsan el is készült, de a vendégnek egyáltalán nem ízlett. Túl száraznak vélte és elégedetlenségének hangot adva visszaküldte a konyhába. A szakács pedig ahelyett, hogy az ételt azonmód megsemmisítette volna, a polcon található konzerv paradicsomlevesből, kevés tejszínből, valamint indiai alapfűszerek hozzáadásával ízes, krémes szószt készített hozzá. Így alkotta meg sok-sok vendég örömére az ikonikus chicken tikka masalát, és így mentette meg a leleményes szakács a kifőzde becsületét.
Ízgazdag chicken tikka masalát otthon is készíthetünk. Nincs benne semmi ördöngősség. Csak bepácoljuk a húst, meggrillezzük, szószt készítünk hozzá és már fogyaszthatjuk is. Hát nem egyszerű? Az alábbi recept szerint, beleértve a pácot is, akár ti is elkészíthetitek 🙂

Hozzávalók:
500 g kisebb darabokra szeletelt csirkehús (mell vagy comb)
A páchoz:
- 2 cm hosszú gyömbér finomra reszelve
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt kurkuma
- 1 mokkáskanál chilipor
- 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- só
- 1 egész citrom leve
- 6 evőkanál joghurt (100 g)
A szószhoz:
- 4-6 evőkanál olaj
- 2-3 darab nagyobb hagyma, finomra aprítva
- 2 cm gyömbér finomra reszelve
- 4 zúzott fokhagymagerezd
- 1 mokkáskanál őrölt kurkuma
- 1 mokkáskanál chilipor
- 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál paradicsompüré vagy apróra vágott friss paradicsom
- só
- 2 evőkanál zúzott mandula, meleg vízzel pürésítve
- 2 evőkanál zsíros tejszín
- díszítéshez friss korianderzöld
A feltüntetett mennyiség 4-6 személy részére elegendő.

Elkészítés:
- Először elkészítjük a pácot. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és hozzáadjuk a csirkedarabokat. Ügyeljünk arra, hogy a pác a csirkefalatokat mindenhol bevonja. Hagyjuk hűtőben állni, legalább 12 órát. Ezután a pácolt csirkedarabokat nyársra húzzuk és meggrillezzük. A kész húsokat félretesszük.
- A szósz készítéséhez felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a hagymát és pirítjuk.
- Hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát és 5-8 percig kevergetve pirítjuk.
- Hozzáadjuk az őrölt fűszereket és 1-2 percig pirítjuk. Majd a paradicsom, a mandulapüré és só következik. A keveréket 1-2 percig tovább pirítjuk.
- Hozzáadjuk a grillezett csirkedarabokat és alacsony lángon 15-20 percig főzzük. Ha a szósz túl sűrűnek tűnne, adhatunk hozzá egy kis vizet.
- Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt. Tálalás előtt friss korianderzölddel díszítjük. Rizzsel, vagy indiai laposkenyérrel langyosan fogyasztjuk. Jó étvágyat !!! 🙂 🙂 🙂
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok csirke eredeti hús kettőnknek non-veg recept