Indiai fűszeres csirkefalatok – chicken tikka – recept

Fűszeres pácban érlelt, nyárson sült harapásnyi csirkefalatok gazdag szószban. Ez a  „chicken tikka masala”, az egyik legismertebb indiai éttermi fogás.

Talán nem meglepetés, hogy a közkedvelt chicken tikka masala, valójában nem is indiai étel. Állítólag India határain kívül, Nagy-Britanniában született. A történet szerint egy kifőzde vendége nyárson sült fűszeres csirkefalatokat (chicken tikka) rendelt. Az étel villámgyorsan el is készült, de a vendégnek egyáltalán nem ízlett. Túl száraznak vélte és elégedetlenségének hangot adva visszaküldte a konyhába. A szakács pedig ahelyett, hogy az ételt azonmód megsemmisítette volna, a polcon található konzerv paradicsomlevesből, kevés tejszínből, valamint indiai alapfűszerek hozzáadásával ízes, krémes szószt készített hozzá. Így alkotta meg sok-sok vendég örömére az ikonikus chicken tikka masalát, és így mentette meg a leleményes szakács a kifőzde becsületét.

Ízgazdag chicken tikka masalát otthon is készíthetünk. Nincs benne semmi ördöngősség. Csak bepácoljuk a húst, meggrillezzük, szószt készítünk hozzá és már fogyaszthatjuk is. Hát nem egyszerű? Az alábbi recept szerint, beleértve a pácot is, akár ti is elkészíthetitek  🙂

Hozzávalók:

500 g kisebb darabokra  szeletelt csirkehús (mell vagy comb)

A páchoz:

  • 2 cm hosszú gyömbér finomra reszelve
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt kurkuma
  • 1 mokkáskanál chilipor
  • 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • ½ teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 egész citrom leve
  • 6 evőkanál joghurt (100 g)

A szószhoz:

  • 4-6 evőkanál olaj
  • 2-3 darab nagyobb hagyma, finomra aprítva
  • 2 cm gyömbér finomra reszelve
  • 4 zúzott fokhagymagerezd
  • 1 mokkáskanál őrölt kurkuma
  • 1 mokkáskanál chilipor
  • 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál paradicsompüré vagy apróra vágott friss paradicsom
  • 2 evőkanál zúzott mandula, meleg vízzel pürésítve
  • 2 evőkanál zsíros tejszín
  • díszítéshez friss korianderzöld

A feltüntetett mennyiség 4-6 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Először elkészítjük a pácot. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és hozzáadjuk a csirkedarabokat. Ügyeljünk arra, hogy a pác a csirkefalatokat mindenhol bevonja. Hagyjuk hűtőben állni, legalább 12 órát. Ezután a pácolt csirkedarabokat nyársra húzzuk és meggrillezzük. A kész húsokat félretesszük.
  • A szósz készítéséhez felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a hagymát és pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát és 5-8 percig kevergetve pirítjuk.
  • Hozzáadjuk az őrölt fűszereket és 1-2 percig pirítjuk. Majd a paradicsom, a mandulapüré és só következik. A keveréket 1-2 percig tovább pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a grillezett csirkedarabokat és alacsony lángon 15-20 percig főzzük. Ha a szósz túl sűrűnek tűnne, adhatunk hozzá egy kis vizet.
  • Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt. Tálalás előtt friss korianderzölddel díszítjük. Rizzsel, vagy indiai laposkenyérrel langyosan fogyasztjuk. Jó étvágyat !!! 🙂 🙂 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: