Amire mindig érdemes várni

Este fél nyolc és nyolc között az óváros egyik utcája sarkán, közvetlenül a kedvenc teásboltunk mellett, középkorú és fiatalabb férfiak nagyobb csoportja türelmesen várakozik. Beszélgetnek, nevetgélnek, üdvözlik az újabb érkezőket. Maga a várakozás láthatóan egyiküket sem zavarja.

A teásbolt mellett egy nagy tálon teához ehető mindenféle friss, fűszeres, illatos harapnivaló sorakozik. Azonban a várakozó férfiak egyike sem vásárol belőlük. Egyikük kezében sem látni sem fűszeres idlit, sem pakorát, de még szamószát sem. De akkor mi a csuda készül itt, amire ilyen fegyelmezetten és ilyen sokáig tudnak várni? Közelebb lépünk, nézelődünk, figyelünk, hátha így többet megtudunk. Nem telt el egy fél óra sem, és a talány megoldódott. Amire mindenki várt, annak a neve csúra mattar, szabadon fordítva indiai rizibizi.

A csúra mattar íze felejthetetlen. Ez a friss, finom étel egyszerre pikáns és édeskés, fűszeres és könnyű. Mivel mi a friss zöldborsót (főleg januárban) és a rizst is szeretjük, ezért nekünk ez az egyszerű étel igazi kulináris élményt nyújtott. A többiek is minden bizonnyal naponta vágytak erre az élményre, hiszen szinte vadásztak rá, lesték, várták, mikor készül el, hogy elsőként kóstolhassák meg. Mi azonban az ízét nem sokszor élvezhettük, mivel a többi napokon vagy már későn jöttünk, és elfogyott, vagy túl korán értünk oda, és még nem volt kész.
Az egyik ilyen alkalommal csalódottságunkat elpanaszoltuk barátunknak, Lacsmannak, a szomszédos teásbolt mindig vidám tulajdonosának. Az apró emberke megszokott kedves mosolyával, mutatóujját felemelve így szólt hozzánk: „Tomorrow, eight o’clock, my house, chura mattar. Promise?„ Azaz meghívott másnap estére a házába egy csúra mattarra. Meghatódva, széles mosollyal, csillogó szemekkel fogadtuk el ezt a kedves meghívást, és szinte egyszerre mondtuk hangosan: „promise” (ígérjük) 🙂

Sikerült-e a látogatás? Milyen volt Lacsman felesége által készített csúra mattar? Ezt talán majd egyszer egy személyes találkozás alkalmával biztosan eláruljuk. Addig is a vállalkozó szelleműeknek íme, itt a frissen készítendő egészséges csúra mattar receptje.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

2 hozzászólás Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: