A kókuszgolyók királynője – recept

Legyen szó látványos hindu fesztiválról, meghitt családi ünnepről, hetedhét országra szóló lakodalomról, az alkalomhoz illő édesség az indiai ünnepi asztalokról sem hiányozhat.  Abban is biztosak lehetünk, hogy a sok-sok ismert és kevésbé ismert finomság közül a legnagyobb ünnepek idején mindenhol készül ladoo (ladú), falatnyi apró édes golyó. A számtalan változatban ismert édesség alapja a cukorszirupban főzött csicseriborsóliszt, dara vagy dióféle, de készülhet idénygyümölcsből és aszalt gyümölcsből is.

A ladoo elkészítése egyszerű, néhány perc alatt megvan, az íze pedig isteni. Valódi mennyei manna, hiszen a hithű hindu még az isteni áldást is a híres tirumalai Venkateswara templomban falatnyi édes ladoo formájában kapja. Így aztán nincs hindu ember, aki ne szeretné ezt a finomságot 🙂

A nariyal ladoo egyike a különleges és közkedvelt ladoo változatoknak. A hagyományokkal ellentétben ezt a golyócskát cukorszirup helyett kardamomillatba öltöztetett sűrített tej és nariyal (kókuszreszelék) alkotja. Az illatos ínyencség pillanatok alatt elkészül és természetesen olyan gyorsan el is fogy. Ugyanis ki tudna ellenállni a szánkban olvadó kókusz, tej és kardamom mámorító édes ízének? Ha szeretitek a kókuszos édességeket, a nariyal ladooban biztosan nem fogtok csalódni 🙂

Hozzávalók:

  • 200 ml sűrített édes tej
  • 200 g kókuszreszelék + 50 g a forgatáshoz
  • 1 teáskanálnyi frissen tört zöld kardamom
  • 1 evőkanálnyi olvasztott vaj
  • 20 darab kisebb – 25 mm átmérőjű – papírkosárka

A feltüntetett mennyiség 20 db kókuszgolyó elkészítésére elegendő.

Elkészítés:

  • Egy edényben olvasszuk fel a vajat.
  • Adjuk hozzá a sűrített tejet, zúzott kardamomszemeket és a kókuszreszeléket. Alacsony lángon 2-3 percig folytonosan kevergessük addig, amíg nem áll össze tömör masszává.
  • A szobahőmérsékletűre  hűlt masszából formázzunk kézzel falatnyi csinos golyókat. Forgassuk meg őket kókuszreszelékben és helyezzük papírkosárkákba. A kókuszgolyókat hagyjuk kihűlni. Elvileg azonnal fogyasztható, de másnap a legfinomabb, amikor az ízek már összeértek. Jó étvágyat!!!  🙂 🙂 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: