Jó szállás Indiában? Van ilyen.

Talán nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy a szálláshely igenis befolyásolja a kirándulás minőségét. A szállás, ha elvárásainknak megfelelő, tovább emelheti a vakáció élményét, ha nem, akkor bizony meg is keserítheti. Hiszen a nyaralás-telelés ideje alatt éppen a szoba jelenti a biztonságot, a nyugalmat, az otthont. Indiai utazásaink során mi is sokféle szállást kipróbáltunk már, a luxuskategóriás szállodától egészen az egyszerű ágynyi méretű szobáig. Voltak szállások, ahová soha többé nem mennénk, és vannak olyan szállások is ahová gyakran, a ma napig nagyon szívesen visszajárunk.

Barátaink, ismerőseink is számtalanszor megkérdezik, ha Indiában vagyunk, milyen a szállásunk, hol, milyen körülmények között lakunk. Mivel nehéz erre a kérdésre pár szóban általánosítások nélkül válaszolni, inkább bemutatok egyet a sok közül, egy olyan indiai vendégházat, amelyre mindig jó érzéssel gondolunk vissza. Erről a szálláshelyről, ahol régi kedves japán barátainkat is megismertük, naplómban is írtam. Most lapozzuk fel és olvassunk bele együtt 🙂

“Szállásunk egyszerű, úgymond spártai stílusban berendezett szobácska. A falfirkákból ítélve a különböző nemzetiségű utazóknak, turistáknak már régóta ad otthont. Ennek ellenére minden megvan benne, amivel egy szobának rendelkeznie kell. Tehát van ágy, frissen mosott, bár korántsem foltmentes ágyneművel, asztal, szék és még rácsos ablak is. A szobához fürdőszoba is tartozik, vécével és zuhanyzóval, ahogy kell. Igaz, a zuhany a rozsdás zuhanyrózsával talán sosem működött. Miért is működött volna? Helyi szokás szerint a mosakodáshoz a vízen kívül amúgy is csak egy műanyag vödör és egy kisebb edényke kell, amivel a vödörből a vizet magunkra meregetjük.

A kalkuttai szálláshely vonzerejét nem is annyira a viszonylag alacsony ár, hanem sokkal inkább az itt megforduló emberek és a kellemes találkahelyként szolgáló terasz jelenti. Ismerkedhet itt fiatal az idősebbel, tapasztalt utazó a kezdővel. A hosszú beszélgetések során gazdát cserélnek az élmények, valós vagy kiszínezett történetek, találkoznak a különböző kultúrák. Eszembe jutott például az a csehországi származású, Németországban élő nyugdíjas zsidó zenész, aki minden reggel hosszú, égnek álló hajjal, dereka köré csavart – Indiában dhotinak nevezett – szoknyaszerű viseletben mérföldes léptekkel sietősen haladt el szobánk ajtaja előtt 🙂 Az alacsony, szikár testű bohém művész már megjelenésében is igazi egyéniség volt. A kulináris élmények hajszolása szemmel láthatólag távol állt tőle, de a fű, a jó bor és a ZENE mindennapos játszótársai voltak. Gömbölyded testű, buddha-mosolyú vietnami barátnőjével pedig mindenkit jókedvre derítettek, a teraszon tartózkodókhoz mindig volt egy-két kedves szavuk vagy frappáns megjegyzésük.


A nagy beszélgetések témáinak semmi sem szab határt. Politika, zene, történelem, könyvek, filmek. Sőt! Az olaszok például órákat tudnak beszélni arról, hogy Kalkuttában hol van a legjobb pizza. A terasz télen főleg tőlük hangos, míg nyáron zömében spanyol és katalán önkéntesek tanyáznak itt. Lehet ismerkedni, beszélgetni. Aki pedig inkább magányra vágyik, az a teraszon száradó ruhák, az egzotikus virágok társaságában élvezheti a hollók károgásával, dudaszóval, hangos kiáltozásokkal teli utca zaját, a már említett bohém művész szitárjátékát, vagy akár figyelheti a fal tövében pihenő két kiscicát” 🙂 🙂 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: