Tamatar shorba, lélekmelegítés paradicsommal
Habár a levesek egyáltalán nem tartoznak Indiában a mindennapok átlagos ételei közé, de ez a levesnek nevezett alkotás mégis minden indiai étterem kínálatában és az indiai receptgyűjteményekben is megtalálható.
A tamatar shorba különösen az újdonságok iránt fogékony városiak körében közkedvelt és népszerű. Valójában nem is leves, hanem sűrű, ízletes paradicsomszósz, ami hideg, borongós napokon forrón tálalva igazi lélekmelegítő. Az éttermekben a kis tálacskában felszolgált tamatar shorbát általában friss töltött parathával (lepénykenyérrel) kínálják. De nem kell étterembe menni, hogy a levest megkóstoljuk. Friss alapanyagokból, néhány alapfűszerrel mi magunk otthon is megfőzhetjük. Akár az alábbi recept alapján. Szerintem ízleni fog nektek is, mert a tamatar shorba egyszerűen finom 🙂

Hozzávalók:
- 500 g friss paradicsom
- 2 nagyobb darab sárgarépa
- 1 evőkanálnyi vaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanálnyi frissen pirított római kömény
- 1 mokkáskanál frissen őrölt fekete bors
- só és cukor ízlés szerint
- koriander zöldje és pirított kenyérkocka esetleg kanálnyi sűrű joghurt vagy tejföl
A feltüntetett mennyiség 2 jó étvágyú személy részére elegendő.
Elkészítés:
- A héjától és magjaitól megtisztított paradicsomot és a sárgarépát vágjuk apró kockákra és kb. 2 csészényi víz hozzáadásával főzzük puhára. Hagyjuk kihűlni, pürésítsük majd tegyük félre.
- Egy másik edényben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a pürésített paradicsomot és sárgarépát. Ízesítsük sóval, cukorral, zúzott fokhagymával, frissen zúzott pirított római köménnyel és őrölt fekete borssal. Hagyjuk felforrni, majd főzzük tovább kb. 5 percig.
- Frissen pirított kenyérkockával és néhány szál korianderzölddel díszítve forrón tálaljuk. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok egészséges indiai módon leves paradicsom recept veg