Tamatar shorba, lélekmelegítés paradicsommal

Habár a levesek egyáltalán nem tartoznak Indiában a mindennapok átlagos ételei közé, de ez a levesnek nevezett alkotás mégis minden indiai étterem kínálatában és az indiai receptgyűjteményekben is megtalálható.

A tamatar shorba különösen az újdonságok iránt fogékony városiak körében közkedvelt és népszerű. Valójában nem is leves, hanem sűrű, ízletes paradicsomszósz, ami hideg, borongós napokon forrón tálalva igazi lélekmelegítő. Az éttermekben a kis tálacskában felszolgált tamatar shorbát általában friss töltött parathával (lepénykenyérrel) kínálják. De nem kell étterembe menni, hogy a levest megkóstoljuk.  Friss alapanyagokból, néhány alapfűszerrel mi magunk otthon is megfőzhetjük. Akár az alábbi recept alapján. Szerintem ízleni fog nektek is, mert a tamatar shorba egyszerűen finom 🙂

Hozzávalók:

  • 500 g friss paradicsom
  • 2 nagyobb darab sárgarépa
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi frissen pirított római kömény
  • 1 mokkáskanál frissen őrölt fekete bors
  • só és cukor ízlés szerint
  • koriander zöldje és pirított kenyérkocka esetleg kanálnyi sűrű joghurt vagy tejföl

A feltüntetett mennyiség 2 jó étvágyú személy részére elegendő.

Elkészítés:

  1. A héjától és magjaitól megtisztított paradicsomot és a sárgarépát vágjuk apró kockákra és kb. 2 csészényi víz hozzáadásával főzzük puhára. Hagyjuk kihűlni, pürésítsük majd tegyük félre.
  2. Egy másik edényben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a pürésített paradicsomot és sárgarépát. Ízesítsük sóval, cukorral, zúzott fokhagymával, frissen zúzott pirított római köménnyel és őrölt fekete borssal. Hagyjuk felforrni, majd főzzük tovább kb. 5 percig.
  3. Frissen pirított kenyérkockával és néhány szál korianderzölddel díszítve forrón tálaljuk. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: