Nan khatai, a mártogatós sütemény

Surat városa. Forrás: mapandmaps.com

Valamikor réges régen, több száz évvel ezelőtt, még a fűszerkereskedelem fénykorában a nyugat-indiai Gujarat állam egyik kikötőjében, Surat nyüzsgő és eleven városában  egy holland házaspár pékséget nyitott. Ahogy mondani szokás, jókor és jó időben. Munka volt bőven, vásárlókból sem volt hiány, hiszen ők látták el a holland fűszerkereskedőket a németalföldi ízlésnek megfelelő friss kenyérrel, péksüteménnyel, piskótával, pitével. Jól ment a bolt, generációról generációra szállt a tudás és a tapasztalat, a sikert siker követett. De ahogy az lenni szokott, minden sikersorozat egyszer megszakad,  semmi sem tart örökké. Így történt a pékséggel is. Ahogy a fűszerkereskedelem lassan átkerült a britek kezébe, úgy a hollandok is szedegetni kezdték sátorfájukat és lassan elhagyták az országot. Így döntöttek a pékség akkori tulajdonosai is. Egy reggelen ők is fellszálltak egy Európába tartó hajóra és maguk mögött hagyták Indiát. A  vállalkozásukat az árukészlettel, receptekkel együtt pedig átruházták iráni szomszédjaikra.

A pékségre, az új tulajdonos minden igyekezete ellenére rossz napok vártak. Ínséges idők következtek, hiszen a hollandokkal együtt eltűnt a pékség vevőköre is. A helyiekre pedig ebben a helyzetben egyáltalán nem lehetett számítani, az indusokat finoman szólva hidegen hagyta a hollandok szájízéhez igazított portéka. A furfangos perzsa péktulajdonos, hogy megmentse a vállalkozást, a friss puha állagú sütiket, kenyereket egyszerűen megszárította és olcsó áron értékesíteni kezdte. Természetesen esze ágában sem volt, hogy ezzel a vállalkozást mentő ötlettel rögös útján a nan khatainak nevezett kenyérkekszet is elindítsa. Arra pedig legmerészebb álmaiban sem gondolt, hogy a nan khatai az évszázadok során India egyik otthon is elkészíthető finomságává, a tea térhódításának köszönhetően egy közkedvelt teasüteménnyé növi ki magát, sokunk nagy-nagy örömére 🙂 🙂 🙂

Milyen a nan khatai manapság? Enyhén fűszeres, ropogós és egyben omlós falatka, nélküle a friss tea vagy kávé el sem képzelhető. Az a fajta finomság, amit teába, kávéba mártogathatunk és amint a friss tea átjárja a nan khatai vajas testét, szinte elolvad a szánkban. Olyan házi finomság, amiből mindig érdemes egy doboznyit otthon is tartani 🙂 🙂 🙂

Aki ezt a keleti aprósüteményt saját maga otthon is elkészítené, annak az alábbi jól bevált receptet ajánlom. Jómagam is eszerint készítem 🙂

Hozzávalók:

  • 1 bögre simaliszt
  • ½ bögre csicseriborsóliszt
  • ½ bögre puha vaj
  • ½ bögre porcukor
  • 2 evőkanálnyi búzadara
  • ½ teáskanálnyi sütőpor
  • 1 teáskanálnyi frissen őrölt szerecsendió

A feltüntetett mennyiség 20 darab falatnyi nan khatai elkészítésére elegendő.

Elkészítés:

  • Egy edényben a vajat és a porcukrot keverjük fehér krémmé.
  • Egy másik tálba szitáljuk át a simalisztet és a csicseriborsólisztet, adjuk hozzá a sütőport, szerecsendiót, búzadarát.
  • Fokozatosan adjuk a száraz anyagokat a vajas cukorhoz és gyúrjuk jól alakítható tésztává. Ha esetleg nem állna teljesen össze adhatunk hozzá még egy kis vajat. Vízzel, tejjel semmiképpen se lazítsuk!!!
  • A tésztából falatnyi csinos golyókat formázzunk. Díszítés gyanánt a tetejét páros késsel be is vághatjuk. A sütiket helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire. 180 fokra melegített sütőben süssük kb. 15-18 percig. A sütiket már akkor vegyük ki, amikor éppen csak barnulni kezd a szélük. Ne ijedjünk meg, ha a sütik puhának, nyersnek tűnnének. Ilyennek kell lennie. Hagyjuk a kész sütiket a tepsin kihűlni. Teába, kávéba mártogatva fogyasztjuk.  Kellemes teázást, jó kávézást!!!  🙂 🙂 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Igyunk indiai teát otthon is!!! Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: