Nyári vegyessaláta, ahogy Indiában szeretik

Habár a zöldségsaláták nem tartoznak a tipikus és ismert indiai ételek közé, ez a vegyessaláta mégis egy olyan étel, amit a tikkasztó indiai hőségben szívesen fogyasztanak az újdonságok iránt nyitott modern indusok. A veg salad, ahogy egyszerűen nevezik ezt a színes és ízletes salátát, üdít, frissít és erőt ad. Látványában és ízében feledhetetlen élményt nyújt. Egyszerű nyári egytálétel, amelyben  sárga, zöld és piros színekben – egymással versengve – csak úgy  ragyognak a nyár ízletes zöldségei. Indiai, de mégis igazi saláta, ami egészséges ebédként vagy ízletes könnyű vacsoraként egyaránt megállja a helyét. Az indiai hagyományokkal ellentétben azonban ez a felüdítő finomság hőkezeletlen zöldségekből készül. A mentával illatosított édes-csípős-savanyú öntet pedig az egyszerű összetevőket fejedelmi étellé varázsolja. Természetesen nyáron nálunk is gyakran készül, és mi nagyon szeretjük. Nemcsak frissessége és üdesége miatt, hanem mert ezekkel az ízekkel picit megint Észak-Indiában érezhetjük magunkat.

Hozzávalók a salátaalaphoz:

  • 1 db közepes nagyságú sárgarépa
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 db keményebb húsú érett paradicsom
  • kb. 100 g főtt csemegekukorica
  • 1 db kisebb méretű, savanykás nyári alma

Az öntethez:

  • 1 evőkanálnyi étolaj
  • 1 teáskanálnyi csilipehely
  • 1 evőkanálnyi barnacukor
  • 2-3 evőkanálnyi víz
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • 1 teáskanálnyi mentapor vagy apróra vágott friss menta
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2 jó nagy adag saláta elkészítéséhez elegendő.

Elkészítés

  • A sárgarépát, paradicsomokat és a kígyóuborkát tisztítsuk meg és szeleteljük fel apró kockákra. A főtt csemegekukoricával együtt helyezzünk mindent egy tálba, fedjük le élelmiszerfóliával és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára hűlni.
  • Míg a zöldségek hűlnek, addig egy kisebb serpenyőben forrósítsunk fel 1 evőkanálnyi olajat és adjuk hozzá a csilipelyhet. Alacsony lángon, óvatosan kevergetve pirítsuk. Majd adjuk hozzá az evőkanálnyi barnacukrot és 2-3 evőkanálnyi vizet. Kevergessük addig, amíg a cukor fel nem olvad és az öntet sűrűvé nem válik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  • Közvetlenül tálalás előtt az almát vágjuk fel apró kockákra és adjuk hozzá a jól lehűtött zöldségekhez. A szintén kihűlt öntetalaphoz adjunk 1 teáskanálnyi mentaport vagy apróra vágott friss mentát, valamint a 1/2 citrom frissen facsart levét. Ízlés szerint sózzuk.
  • A zöldségeket helyezzük kis tálacskákba, locsoljuk meg az öntettel és lazán keverjük át. Díszítsük friss mentalevéllel. A saláta elkészült, azonnal fogyasztható. Jó étvágyat!!!

Egy apró megjegyzés: az öntet és a zöldségek arányait ízlésünknek megfelelően szabadon változtathatjuk. Tehetünk bele több citromot, csilipelyhet, vagy akár kevesebb cukrot is. Cukor helyett használhatunk mézet is. Bárhogy is alakítjuk, ez a vegyessaláta mindig finom lesz 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: