Manísa, a teaárus lánya

Egyszer volt, hol nem volt, valahol a messzi Indiában, a Gangesz innenső partján, a méltóságteljes ghátok árnyékában… Talán így is kezdődhetne a mese Manísáról, arról az indiai kislányról, aki sok-sok évvel ezelőtt szélesre tárta előttünk India díszes kapuját és egy olyan világot mutatott, ahová, azóta is szívesen járunk vissza. Barátságunk valamikor 2007-ben kezdődött, amikor a vidám, cserfes, akkor alig tízéves kislány a teaboltban segített apjának. A szorgalmas kis copfos, a vékonyka gyereklány ügyesen járt-kelt a teabolt körül, kezében az alumíniumból készült jellegzetes teáskannával, és kínálgatta teáját őszinte mosollyal, gyerekhez illő vidámsággal az arra járóknak. Mosolyának és finom fűszeres tejes teájának bizony alig tudott bárki is ellenállni. Fogyott a tea rendesen, a teabolt pedig a kislánynak és dolgos apjának köszönhetően virágzott, napi megélhetést biztosítva a hétgyermekes népes családnak.

Változás akkor állt be, amikor Manísa eladósorba került és nem mehetett le többé a boltba. Vigyázni kell a lányra, hiszen a szegény embernek a becsülete a legnagyobb kincse. Így Manísa most a ház körüli munkákat végzi: főz, mos, takarít, néha tévét néz, a kisebb testvérekre vigyáz, tanulja a napi vallási imákat és ügyel a család karmájának tisztaságára. Gyakorlatilag készül a következő életfeladatra, hiszen nemsokára Manísa is feleség lesz. Szabad pillanatában néha kimegy az erkélyre, körülnéz, hátha a távolban felismer egy-egy régi barátot, akinek vidáman és jó hangosan odakiáltva integethet. Talán így kommunikál a szívének tetsző legénnyel is, így találkozik tekintetük, és így lopja egy szerelmes hindu fiú titokban Manísa gyönyörű mosolyát.

Hogyan folytatódik Manísa élete? Megtapasztalja-e azt a filmekben sokszor látott nagy szerelmet? Azt bizony nem tudhatja senki sem. Indiában a házasság komoly dolog, ahol a szív szavának vajmi kevés hely jut. Mert bizony a szerelmi, az eltérő kasztok és társadalmi rétegek közti házasság a hagyományokat szigorúan követő és rendkívüli módon tisztelő indiai társadalomban csaknem elképzelhetetlen. Manísa sem lesz kivétel. De bárkihez is adják férjhez ezt a kedves és dolgos lányt, bízunk benne, hogy a házasság gyümölcsöző lesz, Manísára pedig hosszú és boldog családi élet vár 🙂

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Álom és valóság - indiai történetek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: