Indiai lecsó – shimla mirch ki sabji – Ranjana receptje

Amikor Észak-Indiában a kéthónapos, gondtalan nyári vakáció után a gyerekek újból felveszik iskolai egyenruhájukat és indul a monszun, akkor Ramesh barátunk nagy örömére lassan, de biztosan megjelennek a piacon a mélyzöld színükkel büszkélkedő vastaghúsú friss paprikák. Ramesh annyira szereti ezt a fajta zöldséget, hogy ahogy mondani szokta, még 100 rúpiát is hajlandó fizetni kilójáért, csakhogy megkóstolhassa a szezon első paprikáját.

Az Észak-Indiában shimla mirchnek, nálunk kaliforniai paprikának nevezett ropogós, vastaghúsú paprika egy valóban közkedvelt zöldségfajta, amit az indiai háziasszonyok megszámlálhatatlan módon tudnak elkészíteni: pirítva, töltve, sütve, panírral (friss sajttal), burgonyával stb. A mi kedves indusaink, gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják ezt a finom zöldséget, hiszen könnyen emészthető, egészséges, C-vitaminban és nyomelemekben gazdag, emellett roppanós, lédús és édeskés ízű. Sőt, azok is kedvükre csemegézhetnek ebből a Brit-India korából származó – a Himalája lábánál elterülő, a britek nyári rezidenciájaként szolgáló Shimla városka környékén meghonosított – különleges zöldségből, akik az akkori britek többségéhez hasonlóan, nem igazán rajonganak a hagyományos indiai csilipaprika csípős ízéért.

Próbáljátok ki ti is, nem fogtok csalódni, mert a kaliforniai zöld paprika nemcsak nyersen, hanem úgymond egytálételként elkészítve is nagyon finom. Az eredeti és különleges receptért hálás köszönettel tartozunk régi kedves ismerősünknek, Ranjanának és a shimla mirchet imádó vejének, Rameshnek.

Hozzávalók:

  • 2-3 evőkanálnyi olaj
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 darab zöld kaliforniai paprika
  • 2 kisebb kemény húsú paradicsom – kisebb kockákra vágva
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriander
  • 1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
  • 1 teáskanálnyi őrölt édes pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi őrölt feketebors és római kömény keveréke
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2 adag shimla mirch ki sabji elkészítésére elegendő.

Elkészítés:

  • Felforrósítjuk az olajat. A forró olajon megpirítjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát.
  • Hozzáadjuk a nagyobb szeletekre vágott kaliforniai paprikát. Sózzuk és fűszerezzük kurkumával, korianderrel. Lefedve kis lángon pár percig addig pároljuk, amíg a paprika leve el nem párolog.
  • Hozzáadjuk a teáskanálnyi őrölt édes pirospaprikát és a feketebors és római kömény keverékét. Hozzáadjuk a gerezdekre vágott paradicsomot és erősebb lángon tovább pirítjuk.
  • Az étel akkor jó, amikor a szósz már sűrű és a paprika enyhén roppanós. Sózatlan basmati rizzsel vagy friss rotival (indiai laposkenyérrel) fogyasszuk. Langyosan az igazi 🙂 Jó étvágyat!!! 🙂 🙂 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: