Indiai padlizsánragu – baingan ki sabji – recept

A padlizsán nálunk a forró késő nyári napok, a gondtalan vidéki nyaralások zöldsége, MacW egyik kedvence. Én is szeretem, de sokáig volt egy olyan érzésem, hogy nem igazán tudom jól elkészíteni. Miért? Mert szerintem a padlizsán egy nagyon trükkös zöldség, ami megfelelő fűszerezés nélkül nem tudja magából kihozni mindazt a jót, ami ebben a tojásgyümölcsnek is nevezett értékes lilaságban lakozik. A finom és illatos fűszerek mellé pedig nyilvánvalóan kell még egy jó recept is, hogy aztán a padlizsánnal örök szerelembe eshessünk 😀

Nálunk ez a jó recept természetesen Indiából származik, ahol a padlizsánt leggyakrabban burgonyával gazdagított ízes raguként készítik. Indiában a baingan – ahogyan a padlizsánt hindiül nevezik – számos változatban kapható: kisebb és nagyobb méretű, hosszúkás vagy inkább tojás alakú, mély vagy halvány püspöklila színű, vagy akár zöld és fehér, sőt csíkos héjú is. Az egészséges zöldségek között tartják számon, hiszen a természet ezen különleges ajándéka többek közt csökkenti a koleszterinszintet, jótékonyan hat a szívre, magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Az ügyes indiai háziasszonyok pedig egy kosárkányi friss, csillogós és feszes bőrű padlizsánból, néhány szem burgonyából, valamint némi fűszerből egy olyan isteni egytálételt varázsolnak, ami után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk.

Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanálnyi olaj
  • 1 mokkáskanálnyi ánizsmag
  • csipetnyi hing (ördöggyökér) – elhagyható
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 2-3 zöld csilipaprika
  • 2-3 cm vastag friss gyömbér
  • 2 közepes nagyságú lilahagyma
  • 1 közepes nagyságú padlizsán vagy 4-5 apró padlizsán kisebb kockákra vágva
  • 4-5 darab közepes nagyságú burgonya – kisebb kockákra vágva
  • 2 érett húsos paradicsom
  • 1 nagy csokor korianderzöld apróra vágva
  • 1 teáskanálnyi kurkuma
  • 1 teáskanálnyi garam mászala fűszerkeverék
  • só ízlés szerint
  • 1-2 dl víz

A feltüntetett mennyiség 2 nagy adagnyi padlizsánragu elkészítéséhez elegendő.

Elkészítés:

  • Egy késes aprító segítségével vagy egy nagyobb mozsárban apróra zúzzuk a fokhagymát, zöld csilipaprikát, gyömbért és a lilahagymát. A keverékhez hozzáadjuk a kurkumát, sót, garam mászalát és felöntjük 1 dcl vízzel. Az egészet elkeverjük és félre tesszük.
  • A padlizsánt szeleteljük kisebb kockákra és sózzuk be. Hagyjuk állni és közvetlenül főzés előtt vízzel mossuk le, majd a padlizsánkockákat tiszta konyharuhán töröljük szárazra. Így megszabadulhatunk a padlizsán kellemetlen keserű ízétől.
  • Egy nagyobb wokszerű edényben felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk az ánizst és a hinget. Óvatosan pirítjuk, majd hozzáadjuk a korábban apróra zúzott fűszerkeveréket.
  • Kevergetve pirítjuk, amíg az olaj meg nem jelenik az edény oldalán. Hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott padlizsánt. Lefedjük és tovább pirítjuk. Néha megkeverjük, és kanállal apróbbá vágjuk. 10-15 percig főzzük, így adja meg a padlizsán a ragu sűrűségét.
  • Hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát. Kb. 20 percig alacsony lángon főzzük, illetve addig, amíg a burgonya meg nem puhul.
  • Utolsó lépésként a burgonyás padlizsános raguhoz hozzáadjuk a késes aprítóval apróra zúzott paradicsomot. Ha kell, még megsózzuk és meghintjük apróra vágott korianderzölddel. Egyet forralunk rajta és a ragu tálalásra kész.
  • Sótlan főtt rizzsel, indiai lepénykenyérrel tálaljuk. Langyosan az igazi. Jó étvágyat!!! 🙂

Ezért a fantasztikus padlizsános ebédért hálás köszönettel tartozunk benáreszi kedves szomszédasszonyunknak, Udayának.

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: