Nincsen ünnep barfi nélkül – recept

Ahogy a világ számos országában, így Indiában sincs ünnep “mithai”, avagy édesség nélkül. A mindig frissen készített indiai finomságok azonban nem díszes, színes és cifra megjelenésükkel varázsolják el az édesszájúakat, hanem inkább az ízek mennyei harmóniájával. Az indiai csemegék ugyanis édesek, krémesek, illatosak és szinte elolvadnak az ember szájában.

Észak-Indiában például vallási vagy családi ünnep szinte elképzelhetetlen a közkedvelt barfi nélkül. A krémfehér színű barfi alapját a kojának (khoya) nevezett frissen sűrített tej és cukor alkotja, amit hosszú órákon át, gondosan kevergetve hatalmas üstökben főznek. Majd a megfelelő sűrűség elérése után fél vagy egy centiméter vastag, négyzet- vagy rombuszalakú falatokra szeletelnek és “varknak” nevezett ezüstfüsttel (lehetvékony, ehető ezüstréteggel) díszítenek.

A barfinak – mint minden más ételnek – India-szerte számtalan változata létezik: tej mellett készülhet mandulából, kesuból, pisztáciából, mangóból vagy akár ananászból is, és általában kardamommal vagy pár cseppnyi rózsavízzel ízesítik. A barfi elkészítése rendkívül egyszerű, az íze pedig mennyei. Idén nálunk a barfi mandulából készült és nagy sikere volt. Ha szeretitek a keleti édességeket, az alábbi recept szerint ti is elkészíthetitek. A barfit ti is szeretni fogjátok.

Hozzávalók:

  • 100 g egész mandula (mandulaliszt nem alkalmas)
  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml tej
  • 1 mokkáskanálnyi frissen tört zöld kardamom
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • kevés olaj a tálca kikenéséhez

A feltüntetett mennyiség kb. 10-12 db mandula barfi elkészítésére elegendő

Elkészítés:

  • A mandulát öntsük le annyi forró vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk ázni egy órát, majd távolítsuk el a mandula héját.
  • A frissen hántolt mandulát a tejjel együtt egy késes aprítóval zúzzuk sűrű masszává.
  • A vajat olvasszuk fel egy edényben. Adjuk hozzá a tejes mandulamasszát, a kristálycukrot, a kardamomot és állandó kevergetés mellett, mérsékelt tűzön kb. 30-40 perc alatt türelmesen főzzük sűrűre. A barfi sűrűsége akkor megfelelő, amikor már nem folyik szét az edényben, hanem szépen megtartja a formáját.
  • Egy magasabb falú tálcát vékonyan kenjünk ki olajjal és öntsük bele a sűrűre főzött mandulamasszát. Hagyjuk kihűlni és megdermedni. Ha kezünkkel megérintjük nem szabad, hogy hozzáragadjon.
  • A kihűlt barfit éles késsel óvatosan vágjuk rombusz vagy négyzet alakúra. Elvileg azonnal fogyasztható, de másnap finomabb, amikor az ízek már összeértek. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS ERŐBEN, EGÉSZSÉGBEN, SZERETETBEN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!!!

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: