Mi köze a Baknak a sárkányokhoz?

A január nemcsak Közép-Európában hideg téli hónap, hanem Észak-Indiában, Váránaszíban is. A máskor kellemes napsütést ilyenkor itt is fogvacogtató idő váltja fel. Szitáló köd uralja egész nap a várost, több napon keresztül a Nap helyett csak pislákoló korongot látni az égbolton. Olyannyira hideg van, hogy a város lakói kötött sapkát húznak a fejükre, kabátban, vastag vállkendőbe bugyolálva, forró teát kortyolgatva dideregnek egész nap.

De január 14-én, Makar Sankranti napjával minden megváltozik. A Nap ekkor lép a Bak csillagképbe, véget vetve a téli, hideg időszaknak. Ez az esemény fontos helyet foglal el a hinduk életében. Úgy tartják, ezen a napon kell búcsút inteni a téli napforduló tájékát uraló sötétségnek, és ezután a Naphoz hasonlóan az ő életük is egyre fényesebb, tisztább lesz, és bölcsességük pedig ugyanúgy ível majd felfele, mint a Nap. A csillagászati szemponton túl a Makar Sankranti a fiúk egyik legkedveltebb ünnepe. Ezen a napon ugyanis a kisfiúk, tinédzserek vagy akár a meglett férfiak is sárkányokat, színpompás, selyempapírból készült repülő alkotásokat eregetnek.

Makar Sankranti napján, az ünnep délutánját mindenki családjával, barátaival igyekszik tölteni. A hagyományos ünnepi ebéd, a „kicsirinek” nevezett, lencsével gazdagított vajas rizskása elfogyasztása után jöhet az önfeledt szórakozás. Ilyenkor a család apraja-nagyja kivonul a tetőteraszra. Míg a lányok beszélgetnek, zenét hallgatnak, addig a fiúk kezükben egy hatalmas gurigát tartva, és a gurigára csévélt zsinegre erősített sárkányaikat indítják útjukra. Órákon át, rendületlenül figyelik az eget, a papírsárkányok pedig széles mosollyal, mintha még a szelet is meglovagolnák, szállnak vidáman az égen, egyre magasabbra. A sok-sok sárkány, mint a gyors röptű, szárnyaló madarak, színes foltokként suhogva népesítik be az eget. Ma, még a máskor szigorú arcú, komoly apák is játékos kedvű fiúkká változnak, ők is gyermeki mosollyal, örömmel röptetik a színes papírsárkányokat. A többiek pedig az eget figyelve, érdeklődéssel követik a víg kedélyű papírsárkányok ide-oda cikázó útját.

Ahogy a sárkányok, ezek a vidáman táncoló papírcsodák, ma egyre magasabbra szállnak, úgy jut majd napról napra a tüzes napkorong is egyre magasabbra, és válik a sugara egyre perzselőbbé. Májusban Váránaszíban a gyakran ötven fokot is megközelítő hőség sem számít kivételesnek. De Siva városának lakói, és egész Észak-India imádja ezt az ünnepet, hiszen vége a hidegnek, a sötétségnek és újból kezdődik az év élhetőbb, fénnyel teli időszaka. Happy Makar Sankranti!

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: