Recept Indiából – illatos sárgarépás rizs

Ha visszagondolok első indiai utunkra, akkor valójában nem is ama rettegett kulturális sokktól vagy a betegségektől tartottam, hanem inkább a mindennapi rizsevéstől. Ugyanis állandóan az járt az eszemben, hogy ha a rizst, különösen a vízben főtt, gyakorlatilag ízetlen köretet nem szeretem, akkor két hétig mégis mit fogok enni.

Ma már csak mosolygok az egészen, mert akkor fiatalon és tapasztalatlanul fogalmam sem volt arról, hogy a méltán világhírű indiai konyha a rizses ételek terén is ezernyi pazar finomságot kínál. Ha mindezt tudtam volna, akkor bizony egy pillanatig sem izgultam volna, sőt félelmek nélkül, tudásra és rizsre éhesen indultam volna Dél-Indiát felfedezni 🙂 🙂 🙂

A gazdagságot és termékenységet jelentő rizs Indiában, különösen Dél-Indiában, rendkívül fontos helyet foglal el a mindennapi étkezésben. Az apró rizsszemek szinte alappillérét képezik az indiaiak napi betevő falatjának. Rizs nélkül nem teljes az ebéd, nincsen vacsora. Ma már én is tudom, hogy számtalan jótékony hatása mellett a rizst sosem lehet megunni. Se szeri, se száma azoknak a lehetőségeknek, ahogyan ezt a csodálatos alapanyagot elkészíthetjük: párolhatjuk, főzhetjük, piríthatjuk, ízletes zöldségekkel vagy akár húsokkal dúsíthatjuk, és nem utolsó sorban fűszerek egész seregével illatosíthatjuk. Fogyaszthatjuk köretként, főételként, de ízletes keleti desszertként is megállja a helyét.

A rizses ételek sokféleségének csak a fantázia szab határt, így valójában mi magunk is a végtelenségig bővíthetjük a kínálatot. Csak szeretni lehet ezeket az ételeket, hiszen színesek, ízletesek, pár alapanyagból pillanatok alatt elkészülnek, ráadásul még egészségesek is. Úgyhogy bátran vessétek magatokat bele ti is ebbe az ízekben, színekben gazdag világba. Az ismerkedést pedig akár a mi kedvenc sárgarépás rizsünkkel is kezdhetitek.

Hozzávalók:

  • 1 bögrényi (2,5 dl-es) főtt basmati vagy hosszú szemű rizs
  • 4 közepes nagyságú sárgarépa apróra reszelve
  • 1 nagyobb fej hagyma vékonyra szeletelve
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 maréknyi sótlan pirított kesu
  • 1 teáskanálnyi egész római kömény
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
  • 2 darab zöld kardamom
  • frissen őrölt feketebors
  • só ízlés szerint
  • 1-2 evőkanálnyi olaj vagy ghí

A feltüntetett mennyiség 2 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Az olajat forrósítsuk fel. Pirítsuk meg benne a római köményt. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk néhány percig. Majd adjuk hozzá az őrölt koriandermagot, a zöld kardamomot és az apróra reszelt sárgarépát. Óvatosan keverjük meg és pirítsuk tovább néhány percig.
  • A fűszeres keverék alá öntsünk kb. 1 dl vizet, sózzuk és lefedve alacsony hőmérsékleten kb. 10 perc alatt pároljuk puhára.
  • Adjuk hozzá a főtt rizst és a pirított kesut. Óvatosan keverjük át és főzzük tovább néhány percig, hogy a rizs átvegye a zöldségek ízét és illatát. Vegyük ki a kardamom tokokat és végül a sárgarépás rizst szórjuk meg gazdagon frissen őrölt fekete borssal.
  • Az étel elkészült, friss korianderzölddel díszítve azonnal tálaljuk. Köretként húsok mellé is finom, főételként pedig indiai módon néhány kanálnyi sűrű joghurttal fogyasztjuk. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: