Palak panír, avagy csodapirula Szonukának

Az indiai spenótos sajt, a palak panír (palak = spenót, panír = indiai sajt), kétségkívül egyike a legismertebb és legkedveltebb indiai ételeknek. Egyszerű, egészséges és tápláló étek, ami ráadásul még finom is. Amint rágondolok, már elvesztem. Fűszerekben gazdag, enyhén sós sűrű spenótszósz, benne a krémes, pirított panírkockák. Hozzá friss indiai lepénykenyér … Ó Istenem!!! Micsoda ízek, micsoda csábító illatok, micsoda élmény 🙂

A palak panír azonban nemcsak egy közkedvelt észak-indiai étel, hanem egy igazi varázsszer is. Olyan csodapirula, amivel még a pimasz kamaszokat is pillanatok alatt meg lehet szelídíteni. Bizony ám! Például egy ilyen vacsorára ígért palak panír reményében még indiai családunk szeme fényét, Szonukát is bármilyen házimunkára be lehet fogni. Ilyenkor nem dohog, nem morog, sőt még a cimborák csalogatása, még egy jó kis sárkányeregetés sem tántorítja el a ráruházott feladattól. Csak egyetlen gond van. Nincs az a panírmennyiség, amit ez a jóétvágyú drága gyerek magába ne tudna gyűrni. Szerencsére azonban panírra mindig akad rúpia. Meg hát amúgy is, mit meg nem tenne az ember azért, hogy egy csillogó szemű, elégedett Szonukát lásson. Hisz nincs ennél nagyobb boldogság a világon.

Most pedig jöjjön ama fantasztikus palak panír receptje, rusztikus változatban, úgy ahogyan indiai családunktól tanultuk 🙂

Hozzávalók:

  • 500 g nagylevelű friss spenót
  • 150 g friss panír
  • 1 teáskanálnyi egész római kömény
  • 1 nagyobb fej hagyma apró kockákra vágva
  • 1 darab friss zöld csili
  • 1 darab (kb. 2-3 cm nagyságú) apróra vágott gyömbér
  • 1 közepes nagyságú paradicsom apróra kockákra vágva
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
  • 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi kurkuma
  • 1 teáskanálnyi szárított görögszéna
  • kb. 0,5 dl sűrű tejszín vagy 1 evőkanálnyi vaj
  • só ízlés szerint
  • 2-3 evőkanálnyi olaj vagy ghí

A feltüntetett mennyiség 2 jó étvágyú felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Mossuk meg és tisztítsuk meg a spenótleveleket. Dobjuk bele forrásban levő vízbe, és amint a levelek összeesnek, vegyük ki őket. Azonnal tegyük hideg vízbe, majd néhány perc után szűrjük le, és a spenótleveleket vágjuk apróra.
  • A panírt vágjuk nagyobb kockákra és olajon pirítsuk addig, amíg nem kap világosbarna kérget. Tegyük félre.
  • Egy nagyobb edényben az olajat forrósítsuk fel. Pirítsuk meg benne a római köményt. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, csilit és gyömbért, és pirítsuk néhány percig. Amikor megpirult, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és pároljuk néhány percig. Majd adjuk hozzá a fűszereket: őrölt koriandermagot, pirospaprikát, kurkumát és a szárított görögszénát.
  • A fűszeres keverék alá öntsünk kb. 1 dl vizet, ízlés szerint sózzuk és alacsony hőmérsékleten kb. 5 percig pároljuk.
  • Adjuk hozzá a felaprított spenótot, óvatosan keverjük át és főzzük tovább néhány percig. Ha krémesebb ételre vágyunk, sűrű tejszínnel vagy vajjal a szószt még megbolondíthatjuk. Ezután adjuk hozzá a pirított sajtot és óvatosan keverjük át, hogy a spenótos fűszeres szósz a sajtkockákat mindenhol bevonja. Néhány perc pihentetés után az étel tálalásra kész.
  • Rizzsel vagy indiai lepénykenyérrel fogyasztva ebédre, vacsorára tökéletes étel. Jó étvágyat!!!

Megjegyzés: Ha nincs panírunk, akkor használhatunk fetasajtot vagy akár reszelnivaló kemény túrót is. Ha fetát használunk, akkor nem kell pirítani, mert a sajt a forró olajba helyezve elolvad. Ezek a sajtok ugyan ízben eltérnek a panírtól – sósak és savanykásak – de alternatív megoldásként gond nélkül alkalmazhatók.

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: