Bombay – gazdagság, hírnév, siker

Mesébe illő gazdagság és szívbemarkoló nyomor. Hiú ábrándok, reményteljes álmok, a lehetőségek kimeríthetetlen indiai tárháza. Akár így is jellemezhetnénk pár szóval az elefántfejű Ganésa isten és a hős maráthi uralkodó Chhatrapati Shivaji városát, Bombayt, avagy Mumbait, ahogy 1996-tól nevezik ezt a nagyvárost. A 7 szigeten elterülő megapolisz azonban ennél sokkal több. Bombay India leggazdagabb városa, az ország pénzügyi központja, legjelentősebb kikötője, Mahárástra állam fővárosa, amely csaknem 20 millió embernek ad otthont és nyújt megélhetést.

Bombay soknemzetiségű és egyben a legnyugatiasabb indiai város is, ahol megtalálhatók a legnagyobb vallások képviselői: a többségi hinduk mellett muszlimok, keresztények, zsidók, buddhisták, dzsainisták, szikhek és párszik is élnek itt. Bombay nyelve a maráthi, de mellette a hindit, gudzsarátit, tamilt, telugut, arabot és az angolt is nagy számban beszélik. A valóságban azonban a nyelvi és kulturális sokszínűség lényegesen gazdagabb, hiszen India minden zugából és a világ számos országából is érkeznek ide vendégmunkások, üzletemberek és zarándokok.

A muzulmán, portugál és brit történelmi hatások nyomait egyaránt magán viselő Bombayt széles sugárutak, látványos koloniális épületek, lenyűgöző mecsetek, hatalmas parkok, közismert és gazdag emberek, fényűzés és meseszép tengerparti sétányok teszik még vonzóbbá az idelátogatók számára. Ugyancsak Bombay ad otthont India legnagyobb filmgyárának, Bollywoodnak, és itt talaláható Dharavi, a világ egyik legnagyobb nyomornegyede is, ahol a filmvásznakról jól ismert Gettómilliomos története is játszódik.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: