Házasodik a Tulszí, férjhez akar menni

Április van. Míg Észak-Indiában a 40 fokos hőség sem számít ilyenkor ritkaságnak, addig nálunk Közép-Európában valójában csak most tavaszodik.

Bevallom, nagyon szeretem az év ezen időszakát. Nemcsak a szépséges nárciszok és a lélekmelengető napsütés miatt, hanem a kertészkedésért, pontosabban a bazsalikomvetésért is. Ugyanis a mi családunkban ez az én feladatom. Évek óta én vetem, palántázom az apró magoncokat, így lassan, de biztosan a család bazsalikomfelelősévé nőttem ki magam. Természetesen nagy örömmel teszem mindezt, hiszen nálunk még a bazsalikom is Indiát jelenti. Bizony, ha gondoljátok, mesélek róla.

Az elsősorban mediterrán fűszernövényként ismert bazsalikom a források szerint Indiából származik, és számtalan változatban a mai napig a Himalájától egészen a távoli Andamán-szigetekig, egész Indiában megterem. A tulszí néven ismert gyógynövény, az Ocinum sanctum ugyanabba a növénycsaládba, az ajakosok családjába tartozik, mint a mi isteni zöldfűszerünk, a csodás illatú bazsalikom, az Ocinum basilcum.

A tulszí, vagy angolul a “holy basil”, avagy a szent bazsalikom, egy rendkívüli megbecsülésnek örvendő növény. A tulszí Indiában az élet zöld színű elixírje, a hosszú élet titka és az erkölcsösség jelképe. Nemcsak vallási okokból termesztik, hanem megbecsült helyet foglal el a hagyományos indiai orvoslásban, az Ájurvédában is. Habár az évezredes múltra visszatekintő holisztikus gyógyászat mind a három fajta bazsalikomot (Ráma, Krishna és Vana) használja, széles körben mégis csak a világoszöld és nagylevelű Rama, valamint a pirosas levelű Krishna bazsalikomok ismertek.

Mi mindenre gyógyír ez az illatos növény?

A bazsalikom kiváló köhögéscsillapító, enyhíti a megfázás tüneteit, nyugtatja az idegeket, javítja az étvágyat, erősíti az immunrendszert, emellett lassítja az öregedést és erős antioxidáns is.

Indiában úgy tartják, hogy tulszí nélkül egyetlen hindu otthon sem lehet igazán teljes. Egy magára valamit is adó hindu család minden részletre ügyelve a tulszít is a hagyományoknak megfelelően jellegzetes szögletes agyagcserépben termeszti, és azt a ház elé vagy a bejárat közvetlen közelébe helyezi. A ház asszonya naponta imával tiszteli  és féltő gondoskodással ápolja. Locsolgatja, becézgeti, ugyanis a szent bazsalikom nemcsak a családtagok egészségének, hosszú életének egyik biztosítéka, hanem Laksmí istennő (a jószerencse, bőség és gazdagság) reinkarnációja is. A vallásos hinduk hiszik, ahol Istent nem tisztelik, ott a tulszí sem érzi jól magát.

Gyökerétől a szárán át egészen a leveléig, a szent bazsalikom minden része felhasználásra kerül. Leveléből teát, a szárából például rózsafüzért készítenek. Visnu isten követői csodás erőt tulajdonítanak az ilyen illatos fűszernövényből készült karkötőnek, nyakláncnak. Hiszik, hogy a tulszí elpusztítja a démonokat és a karkötő viselőjét megvédi a gonosz erőktől.

A bazsalikom számos fontos hindu szertartás elengedhetetlen alkotóeleme. Napfogyatkozáskor például Gangesz-vízzel meglocsolt bazsalikomot helyeznek az ivóvízbe, hogy az ilyenkor kártékony energiákat megsemmisítsék. Ugyancsak szent vízzel locsolt bazsalikomlevelet helyeznek a haldokló szájába, hogy annak lelke mihamarabb a mennyországba juthasson. Sőt, az özvegyek és az idősek, amikor eljön az idő, a tulszíhoz imádkoznak, hogy kiszabadulhassanak az újjászületés rabságából. A bazsalikom szentként tisztelt levele nemcsak az idősek életében tölt be fontos szerepet, hanem a fiatalokéban is. Míg a hajadonok a boldog házasságért imádkoznak hozzá, addig az ifjú házasok a gyermekkel megáldott boldogságért fordulnak naponta a szent növényhez.

Sőt, a hindu év egyik legszebb hónapjában – a Kartikban (a mi októberünk-novemberünk táján) – szertartásos keretek között Tulszí házasságra lép Visnu istennel. Fontos esemény ez a hindu naptárban, hiszen ezzel a jelképes történéssel véget ér a házasságkötések és egyéb szertartásos tevékenység szempontjából kedvezőtlen időszak, és kezdetét veszi az éves esküvői ünnepségsorozat. De a hindu esküvők világa, ez már egy egészen más téma.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Úton-útfélen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: