Egy maréknyi finomság
Indiában, különösen a vegetáriánus táplálkozásban a hüvelyesek (a sok-sok féle lencse, bab, borsó) fogyasztása rendkívül fontos helyet foglal el a mindennapi étkezésben, hiszen ezek az aprócska magok nemcsak energiát adnak, hanem kiváló fehérjeforrások, javítják az emésztést és kordában tartják a vércukorszintet is.
Emellett a hüvelyesek viszonylag olcsó és ízletes alapanyagnak számítanak, amit ráadásul megszámlálhatatlan módon készíthetünk el. Főzhetünk belőlük hagyományos indiai levest, tartalmas főételt, de gazdag salátának ugyanúgy megfelelnek, mint egy egyszerű, de annál finomabb délutáni csemegének. Valójában se szeri, se száma a lehetőségeknek.
A krémes, diós ízű csicseriborsó nálunk otthon is gyakran szerepel az étlapon, hiszen kedves Indiánkat juttatja eszünkbe. Azt a szívünknek kedves helyet, ahol az utcákat róva vagy akár vonaton utazva valamilyen csicseriborsós harapnivaló mindig beszerezhető. Például a csana mászala – fűszeres csicseriborsó – az ízekben tobzódó maréknyi finomság, amit hagyományosan még mindig levelekből készített aprócska tálacskában kínálnak. És mi, amint meghalljuk vagy megpillantjuk az árust, bizony nem tudunk ellenállni, és ezt a finomságot mindig meg kell kóstolnunk.
Szerencsére ezért az ízélményért nem kell azonnal Indiába utazni, mert ezt a csemegét néhány alapanyagból otthon is elkészíthetjük. Próbáljátok ki ti is. Ha kedvelitek a csicseriborsós ételeket, akkor a csana mászala nektek is biztosan ízleni fog.

Hozzávalók:
- 1 bögrényi (2,5 dl-es) főtt fekete vagy normál csicseriborsó (kalá csana/kábuli csana)
- 1 lilahagyma apró kockákra vágva
- 2 darab kisebb keményhúsú paradicsom apró kockákra vágva
- 1 kisebb zöldcsili vékonyra szeletelve
- 1 maréknyi friss korianderzöld apróra vágva
- 1 teáskanálnyi frissen pirított római kömény
- 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
- 1 csipetnyi őrölt pirospaprika
- só ízlés szerint
- 2 lime citrom leve (vagy 1/2 citrom leve)
A feltüntetett mennyiség 2-3 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:
- A csicseriborsót legalább 8 órán át áztassuk vízben. Öntsük le az áztatóvizet és tiszta vízben tegyük fel főni. Forraljuk fel, a keletkező habot szedjük le, és a borsót alacsony lángon főzzük legalább 2 órát. Amikor a csicseriborsó héja már megrepedt és a borsó az ujjaink között szétnyomható, akkor öntsük le a vizet és hagyjuk fedő alatt kihűlni.
- Egy nagyobb tálba tegyük az apró kockákra vágott paradicsomot, a lilahagymát és a vékonyra felszeletelt friss zöldcsilit. Szórjuk meg egy teáskanálnyi őrölt koriandermaggal, frissen őrölt pirított római köménnyel és egy csipetnyi őrölt pirospaprikával. Sózzuk ízlés szerint. Az egészet óvatosan keverjük össze, hogy a fűszerek a zöldségeket mindenhol bevonják.
- A fűszeres keverékhez adjuk a kihűlt főtt csicseriborsót és az apróra vágott friss korianderzöldet. Óvatosan keverjük át és hagyjuk egy negyedórát szobahőmérsékleten lefedve pihenni.
- Az étel elkészült, tálalás előtt kevéske citromlével meglocsolva újból életre kelthetjük az ízeket. Gyors, tápláló és ízletes délutáni csemege, mintha csak Indiában készült volna. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok chana csicseriborsó garam mászala gazdag saláta harapnivaló hüvelyesek recept veg