Bhutta? Makai? Remek csemege.

Talán kevesen gondolnánk, hogy az Amerikából származó kukorica – a makai vagy bhutta, ahogyan Váránaszíban nevezik – a rizs és a búza után a harmadik legfontosabb gabonaféle Indiában. És eszünkbe sem jutna, hogy az indiai háziasszonyok micsoda finomságokat tudnak készíteni ebből a nálunk viszonylag ritkán használt alapanyagból, amely nemcsak energiát ad, hanem segíti az idegrendszer helyes működését, gyönyörűvé varázsolja bőrünket, erősíti hajunk szerkezetét, gazdag rostanyag-tartalma pedig támogatja anyagcserénk megfelelő működését. Mindezek mellett a kukoricában található kalcium, magnézium, kálium, vas, cink és réz ugyancsak jótékonyan hat a csontok, fogak és a vérerek egészségének megőrzésére.

Az ízletes kukoricát fogyaszthatjuk főzve, ropogósra sütve vagy grillezve, fűszeresen vagy ízletes sós vajban fürdetve. Főételként, köretként ugyanúgy megállja a helyét, mint délutáni csemegeként vagy akár sűrű krémes levesként. A kínálat valóban óriási  és bizony én magam sem tudom, hogy a sok-sok kukoricás finomságból melyiket nevezhetném a legnagyobb kedvencnek. De a tavasz színeiben pompázó, egyszerűségében is nagyszerű kukoricás rizsétel, a bhutta ki csával, a sorban biztosan előkelő helyet foglalna el. Csak ajánlani tudom. Nagyon finom, próbáljátok ki ti is bátran.

Hozzávalók:

  • 2 bögrényi (2,5 dl-es) főtt basmati vagy hosszú szemű rizs
  • 1 zöld színű kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 1 maréknyi főtt csemegekukorica
  • 1-2 szálnyi vékonyra szeletelt újhagyma
  • 1 kisebb rúd fahéj
  • 1 teáskanálnyi egész feketebors
  • só és őrölt feketebors ízlés szerint
  • 1-2 evőkanálnyi vaj vagy ghí

A feltüntetett mennyiség 2 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A vajat forrósítsuk fel, de ügyeljünk nehogy megégjen. Pirítsuk meg benne a fahéjat és az egész feketeborsot. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát és pirítsuk néhány percig. Majd adjuk hozzá a főtt csemegekukoricát és a vékonyra szeletelt újhagymát. Sózzuk és alacsonyabb hőmérsékleten pirítsuk még pár percig.
  • Amennyiben a fűszeres keverék túlságosan pirulna, öntsünk alá kb. 1 dl vizet.
  • Adjuk hozzá a főtt rizst. Óvatosan keverjük át és főzzük tovább néhány percig. Szórjuk meg gazdagon frissen őrölt feketeborssal és hagyjuk néhány percig lefedve pihenni.
  • Az étel elkészült, apróra vágott zsenge újhagymával és néhány kocka kaliforniai paprikával díszítve azonnal tálaljuk. Köretként húsok mellé is finom, főételként önmagában is fogyasztható. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: