CSé, mint csukandar

A csukandar, ahogyan hindiül a céklát nevezik, egy fantasztikus zöldség. Nem csak gyönyörű, lilás-vörös színe miatt, hanem mert telis-tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek szervezetünk számára alapvető fontosságúak, hiszen erősítik a csontokat és a fogakat, támogatják a máj működését, serkentik a méregtelenítési folyamatokat, javítják a vérkeringést, szerepük van az idegrendszer egészségének megőrzésében, és még a memóriánkat is élesen tartják. Jó hatással vannak a bőrünkre, sőt, az öregedés első jeleinek megjelenését is késleltetik.

Indiában pedig gyakran fogyasztják a céklát, mert nemcsak egy egészséges étek, hanem kiváló alapja a közkedvelt utcai snackeknek is. Burgonyával, sárgarépával, zöldborsóval, kukoricával, sajttal gazdagítva és fűszerekkel ízesítve számtalan finom előétel készíthető belőle. Tökéletes alapja lehet például a vegetáriánus burgereknek és ízletes kísérője a délutáni teázásoknak.

Tavaly, szinte meglepő módon, az év egyik nagy felfedezése a csukandar, a cékla volt. De mi nem a piacon találkoztunk ezzel a nálunk is széles körben ismert zöldséggel, hanem egy utcai árudában, mégpedig egy különleges és rendkívül ízletes utcai harapnivaló – csukandar kotlett – formájában.

De nem volt ez ám szerelem első látásra! Á, dehogy! A mi csukandarunk ugyanis csúnya volt, a száraztésztás díszítéstől pedig igencsak szőrösnek tűnt. Nem is csoda, hogy először bizalmatlanul méregettük. Aztán a kedves boltos ajánlására, minden előítéletünket félretéve, megkóstoltuk. Milyen jól tettük! Mert ezt a furcsa, kívül ropogós, belül puha, piros színű pikáns rudacskát – a helyiekhez hasonlóan – mi is egy pillanat alatt megszerettük.

Olyannyira megkedveltük, hogy már késő délután, amikor még csak készítették ezt a finomságot, megrendeltünk pár darabot, hogy majd este, dolgunk végeztével megálljunk értük. És ahogyan megegyeztünk, úgy is volt. Este ott vártak bennünket a frissen sütött, ízletes csukandarok. Ráadásul biztosra mehettünk, nem kellett izgulni, vajon a finom csukandarból jut-e nekünk is.

Ha Indiában jártok, ti is bátran kóstoljátok meg a csukandart. Akár még sorban is érdemes állni érte, mert igazán megéri. Ha pedig ezt a keleti céklás harapnivalót inkább otthon élveznétek, annak sincs semmi akadálya, mert a barátságos boltostól a receptet is megkaptuk 🙂

Hozzávalók:

  • 1 darab közepes nagyságú cékla
  • 2-3 darab közepes nagyságú burgonya
  • 2 darab kisebb sárgarépa
  • 1-2 darab friss zöld csili
  • 4-5 gerezdnyi fokhagyma
  • 1 ujjnyi vastag friss gyömbér
  • 1 teáskanálnyi frissen pirított és tört római kömény
  • 1 teáskanálnyi garam mászala
  • 1 teáskanálnyi őrölt piros paprika
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
  • 1 teáskanálnyi só
  • 2-3 evőkanálnyi csicseriborsó liszt vagy zsemlyemorzsa
  • Zsemlyemorzsa a panírozáshoz
  • Olaj a sütéshez

A feltüntetett mennyiségből 10-12 darab céklás rudacska készíthető, ami 4 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A céklát, a burgonyát és a sárgarépát mossuk meg és 10-15 percig, só nélkül főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a héjuktól megszabadítva apró lyukú reszelőn reszeljük le.
  • A keverékhez adjuk a fűszereket: római köményt, garam mászalát, piros paprikát, őrölt koriandermagot, valamint a vékonyra szeletelt zöld csilit, apróra reszelt friss gyömbért és fokhagymát. Sózzuk meg. A keveréket mindenképpen kóstoljuk meg, mivel a burgonya és a cékla viszonylag semleges ízű alapanyagok, ezért erősebb fűszerezést kívánnak. A keveréket alaposan dolgozzuk össze. Ezután adjunk hozzá 2-3 evőkanálnyi csicseriborsó lisztet vagy zsemlyemorzsát. Jól keverjük össze, hogy a massza sűrű és jól formázható legyen. Ha túlságosan ragadna, adjunk még hozzá egy kis zsemlyemorzsát vagy csicseriborsó lisztet. Tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
  • Olajozzuk be a kezünket és a masszából formázzunk rudacskákat vagy pogácsákat. Óvatosan panírozzuk be és ügyeljünk arra, hogy a zsemlyemorzsa a rudacskákat mindenhol és rendesen befedje. Ezután a rudacskákat/pogácsákat bő olajban, közepes hőmérsékleten süssük aranybarnára. Helyezzük rácsra vagy szitára, hagyjuk, hogy a felesleges olaj lecsepegjen és a harapnivalók egy picit kihűljenek. Tálaljuk kedvenc szószunkkal. Fogyaszthatunk hozzá fűszeres tejes teát is, úgy, ahogyan az Indiában szokás. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: