Phirni nélkül élni lehet, de nem érdemes.
Talán nincs is olyan ember Indián innen és túl, aki a rizspudingot ne szeretné, hiszen ez a hagyományos indiai desszertfajta nemcsak egy egyszerűen elkészíthető és tápláló nyalánkság, hanem egy ízekben tobzódó, kényeztető csemege is. Az a fajta finomság, ami nélkül élni lehet, de nem érdemes.
A rizspudingok fejedelmének tekinthető phirni vagy firni, a kheerhez hasonlóan egy perzsa eredetű, tejből és rizsből készült édesség. Mesés ízvilágát sok száz évvel ezelőtt a hódító moguloknak köszönhetően ismerhették és szerethették meg Pakisztántól Észak-Indián át egészen Bangladesig. Népszerűsége a mai napig töretlen, mert bizony ezen a vidéken a vallási vagy családi események szinte elképzelhetetlenek az agyagtálacskákban kínált selymes phirni nélkül. És micsoda finomság ez a phirni!!! Micsoda mennyei manna!!! Krémességét elsősorban a vízbe áztatatott, majd pasztává zúzott és tejben sűrűre főzött basmati rizsnek köszönheti. Csábítóan sárgás színét és különösen izgalmas ízét a sáfrány alapozza meg, a kardamom és a szerecsendió varázsolja illatossá, az aszalt gyümölcsök és a finomabbnál finomabb diófélék (mandula, dió, pisztácia) teszik ízben rendkívül gazdaggá, és végül a rózsavíz koronázza ellenállhatatlan keleti desszertté.
Ha pedig valahol phirnivel kínálnának benneteket, kóstoljátok meg bátran, mert mesésen finom. És van egy jó hírem. Ezt az indiai csemegét az alábbi recept szerint rizs helyett rizslisztből is elkészíthetitek.

Hozzávalók:
- ½ liter zsíros tej
- 4 evőkanálnyi rizsliszt
- 4 evőkanálnyi kristálycukor
- 1 teáskanálnyi őrölt zöld kardamom
- ½ teáskanálnyi frissen reszelt szerecsendió
- 2 evőkanálnyi rózsavíz
- nagyobb csipetnyi sáfrány
- 4 darab aszalt barack
- ízlés szerint pirított dió, mandula vagy pisztácia
A feltüntetett mennyiség 4 adag elkészítésére elegendő.

Elkészítés:
- A sáfrányt zúzzuk porrá, és egy-két evőkanálnyi forró tejben áztassuk felhasználásig.
- Kb. 2 deciliternyi hideg tejben keverjük csomómentesre a rizslisztet.
- Egy tejforraló edényben forrósítsuk fel a maradék tejet. Adjuk hozzá a kristálycukrot és kevergetve olvasszuk fel. A tejben elkevert rizslisztet fokozatosan csurgatva adjuk a forró tejhez, picit csökkentsük a hőmérsékletet, és állandóan kevergetve főzzük puding sűrűségűre.
- Vegyük le a tűzről, adjuk hozzák a sáfrányos tejet és a fűszereket (kardamom és szerecsendió), valamint a rózsavizet. Keverjük el alaposan, majd az illatos rizspudingot töltsük kedvenc desszertes poharunkba. Takarjuk le élelmiszerfóliával és tegyük legalább 2 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint apróra vágott, frissen pirított dióval, mandulával vagy pisztáciával és vékonyra szeletelt aszalt barackkal, amit előtte 15 percre forró vízben áztattunk. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok Észak-India desszert kardamom recept rizspuding tej veg